• Monica Löfsved Pettersson bor i ett litet torp mitt ute i skogen. I ladugården har hon inrett en hemtrevlig ateljé. Inspiration till tavlorna med naturmotiv, bland annat spindelväv, hittar hon runt om i trakten. Foto: Lena Dahlberg
  • Blåsippor och spindelväv förekommer ofta på Monica Löfsved Petterssons tavlor.
  • Monica Löfsved Pettersson är i första hand akvarellist. Förutom naturmotiv finns det många andra motiv från Västerviks kommun, både med skärgårdsanknytning och från olika hembygdsgårdar.
  • Monica Löfsved Pettersson och hennes kompis Helen. En tillgiven eurasier.

Monica vill förmedla allt det sköna omkring oss

”Tempot är för högt - stanna upp och njut”

Mitt ute i Blekhemsskogarna ligger den lilla torpstugan Katrineberg. Pelargonerna på trappan lyser intensivt röda och kaffet står framdukat i solen. Nedanför berget ligger ladugården, numera inredd som trivsam ateljé. Här bor och verkar akvarellkonstnären Monica Löfsved Pettersson. – Jag bor perfekt här i skogen, med inspiration runt mig.

Konstintresset har funnits hos Monica Löfsved Pettersson sedan hon var liten, men i lantbrukarfamiljen där hon växte upp var det inte riktigt accepterat att utbilda sig inom det konstnärliga.

– Det var inte så på den tiden. Mina föräldrar bestämde att det var sjuksköterska jag skulle bli. Jag fortsatte sedan läsa till barnmorska, ett yrke jag trivts med.

Konst på heltid

Konsten har dock alltid funnits med under hennes snart 74-åriga liv.

– Jag har målat akvarell och akryl, olja och blandtekniker. Den första utställningen hade jag i Stockholm på 1960-talet.

För 40 år sedan flyttade hon från Stockholm till Gamleby och jobbade som barnmorska inom mödravården i Gamleby och Västervik.

– Konsten fick dock ta mer och mer plats och 1989 slutade jag som barnmorska för att i huvudsak ägna mig åt akvarellmålning och kursverksamhet.

Häst och bilar

I Katrineberg har hon bott sedan 30 år tillbaka. Att det blev just ett torp med ladugård istället för bostad i ett villaområde kan hon tacka dottern för.

– Det var Pernilla som tyckte att vi skulle flytta hit. Här kunde hon ju uppfylla drömmen om egen häst. Det passade även min son Pelle bra eftersom han gillade att meka med bilar.

– Det var många som sa att jag inte skulle bli kvar i skogen så länge, men nu har jag bott här i 30 år och kommer fortsätta med det så länge jag orkar skotta snö.

Målat altartavla

Monica Löfsved Pettersson har haft utställningar runt om i Sverige. Hon har även deltagit i en samlingsutställning i Paris. Hennes största målning finns i Sankt Johannes kapell i Vimmerby.

– Under våren 2001 utförde jag en altarmålning där. 1,80 meter bred och 2,42 meter hög. Den kändes väldigt speciell att måla och föreställer en äng med blommor och grönt som blir suddigare ju längre in i bilden du tittar. Vad som döljer sig i diset, bakom träden, vet varken du eller jag.

Precis som i många andra av hennes målningar finns det ett spindelnät i bilden.

– Spindelnätet symboliserar vårt liv. Perfekta till att börja med, sedan går de sönder. Precis som vi. Men när vi lagar den tråd som gått sönder finns det många nya vägar att välja på.

Blåsippor är ett annat motiv som kännetecknar Monica Löfsved Pettersson.

– De står för hopp och glädje inför en ny sommar. Ibland målar jag dem i barnskor, de får stå för min barnmorskebakgrund.

Monica Löfsved Pettersson

Bor: Katrineberg, mellan Älmarsrum och Blekhem

Familj: två barn, fyra barnbarn och eurasiern Helen

Gör: mer konstnär än pensionär

Intresserad av: kost och hälsa

Aktuell: ställer ut vid Mommehål under Smaka på Tjust, deltar under höstmarknaden på Astrid Lindgrens Värld

Kuriosa: har målat altartavlan (180 gånger 242 cm) till Sankt Johannes kapell i Vimmerby