• Lisbet Eriksson och Mats Gustafsson välkomnar besökare till gården. Förutom försäljning i gårdsbutiken finns många olika smådjur att titta på. Foto: Lena Dahlberg
  • Ett trivsamt inslag i gårdsmiljön. Några höns går lösa på gräsmattan tillsammans med ankorna.
  • Kalkoner är ett nytt inslag på gården Mommehål. Till hösten är det tänkt att man sälja kalkonkött.
  • Jennie Eriksson kontrollväger och packar ägg. Hon är en av två heltidsanställda.
  • Myskanden tycker att fotografen är väl närgången.

Mommehål – så mycket mer än bara höns

Grisar, kalkoner, får, getter, ankor...

2500 höns och nästan lika många ägg per dygn. Ägg som levereras till butiker och restauranger i närområdet. – Det går också bra att komma hit till gården och handla, säger Mats Gustafsson, Västerviks Ägg AB. Här får du en upplevelse på köpet!

I våras drabbades de 2500 hönsen i Mommehål av ett virus och alla fick slaktas ut. För ägarna Lisbet Eriksson och Mats Gustafsson var det en jobbig tid men nu ser de ljust på framtiden igen.

– Nu är det full fart och de nya hönsen kommer att förse alla våra kunder med närproducerade ägg. Det känns väldigt skönt.

Började med 300

När paret köpte Mommehåls gård för sex år sedan var tanken att starta en hästgård. Nu blev det höns istället.

– Vi hade haft höns tidigare, men på hobbynivå, berättar Lisbet Eriksson. Vi tänkte om och bestämde oss för att prova höns i lite större omfattning.

För fyra år sedan började de med 300 höns och utökade sedan succesivt.

– Saltmagasinet var vår första kund, det är mycket tack vare dem som vi kom igång och fick avsättning för våra ägg.

Frigående utehöns

Nu levererar Västerviks Ägg till butiker i både Västervik, Överum, Edsbruk, Ankarsrum och Totebo. Dessutom till skolor i Gamleby och resturanger i Västervik.

– I starten hade vi ekologiska ägg, men när vi utökade till 2500 höns gick vi över till frigående utehöns istället. Det är svårt att få ekonomi i ekologisk produktion.

– Det är samma regelverk när det gäller hönsens utrymme. Det är fodret som är skillnaden, säger Mats Gustafsson.

Kalkonkött

Under Smaka på Tjust kommer Mommehål att bli en samlingsgård där bland annat ”Anders i Kålåker” kommer att ha försäljning av grönsaker och förädlade produkter. Även Tjust körsällskap och Kalmar läns fjäderfäförening kommer att finnas på plats.

– En nyhet blir våra kalkoner. Vi kommer att börja sälja kalkonkött framöver och hoppas att det finns ett intresse för det här i Västervik.

”Många kommer hit och köper ägg för att få en upplevelse. Det är ju som en 4H-gård här med både ankor, myskänder, grisar, getter, får och kalkoner.”