• Några av medlemmarna i Västerviks Modellflygklubb. Stående fr v: Hans Andersson, Harald Brötell, Stellan Jergil, Jonas Lennartsson och Kenneth Lennartsson. Sittande fr v: Roland Kreutz, Rolf Burman, Torbjörn Ljung och Lars-Göran Forslund. Foto: Lena Dahlberg
  • Jonas Lennartsson med sitt F-16, ett amerikanskt stridsflygplan.
  • Det är detaljerna som gör det.
  • Några av de mer klassiska äldre modellerna.

Modellflyg – segel, motor eller helikopter

Stor koncentration råder vid klubbstugan hos Västerviks Modellflygklubb. När Torbjörn Ljung har sin stora helikopter uppe i luften är intresset på topp. – Det här är inga leksaker, men väldigt roligt att ha som hobby, säger Stellan Jergil, sekreterare i klubben.

Västerviks Modellflygklubb bildades i slutet av 1960-talet och har drygt 40 medlemmar mellan 13 och 84 år. En av dem som har varit med under alla år är Hans Andersson.

– Jag är mest intresserad av segelflyg, men vi har många olika flygplansmodeller av motorflyg och även helikopter bland medlemmarna.

– Vi hoppas verkligen att fler hittar till oss och den här intressanta hobbyn – även tjejer såklart.

Köper färdiga

Under söndagsförmiddagar försöker medlemmarna träffas på fältet vid Kejsarslund för att träna med olika flygplan och helikoptrar och dela med sig av tips.

– Det optimala är uppehåll och lugnt väder, men det händer att vi utmanar vädrets makter och flyger ändå.

Förr byggde entusiasterna sina plan av balsaträ. Numera köper de flesta färdiga plan i cellplast.

– Runt 3000-4000 kronor får du räkna med, men det går att hitta begagnat. Och dyrare med förstås.

Stridsflyg

Modellflyg kan hålla sig på hobbynivå, men för den riktigt hängivne kan det vara roligt att tävla. Den som intresserar sig för modellmotorflyg kan tävla i skalaflyg (alla detaljer från den verkliga modellen ska stämma), hastighetsflyg, konstflyg och luftstrider.

Jonas Lennartsson började med modellflyg som elvaåring. Nu har han ett amerikanskt stridsflyg, ett F-16.

– Det är ett ”reaplan”, inget nybörjarplan direkt. I gynnsamma fall kan det komma upp i 100 km/h.

– En sak är säker, säger Hans Andersson. Har du väl börjat med modellflyg är det svårt att sluta. Det är ett intresse som varar livet ut.

Tips:

Den 9-10 augusti arrangerar klubben SM i modellsegelflyg.