Miljövänligt galler som ökar förbränningen

I juni 2016 startade Stefan Erixon ett företag med en nyuppfunnen egenutvecklad produkt, som användes då man eldade i olika sorters spisar förr.

Produkten är ett handsmitt eldgaller som man lägger veden på i den öppna spisen, kakelugnen eller inuti insatskassetten.

– Fördelen med det här gallret är att det går lättare att tända veden för det kommer in syre underifrån, och den är miljövänlig och gör att du får högre förbränning vid eldning.

Högre temperatur och förbränning gör att det bildas mindre skadliga gaser, det blir mindre sot i skorstenen och det blir heller inte lika mycket aska efteråt i eldstaden.

– Det här gör att både sotare och räddningstjänsten är positivt inställda till användning av gallret.

Gallret ”Green Roster” kom till

Idéen kom då Stefan Erixson träffade sin fru Tina Erixon för tio år sedan.

– Jag visste vad det har varit för fördelar med ett sådant här galler tidigare, men hon hade inget till sin öppna spis, så jag gjorde ett i smide.

Sedan kände Stefan att han ville utveckla produkten till en affärsidé. Han varumärkesskyddade den inom EU, samt startade företaget Stefina Smide AB 2016. Med nästan ingen konkurrens och ungefär två miljoner eldstäder i Sverige, räknar han med att kunna expandera och att det ska gå bra.

– Jag har även nyligen knutit till mig min första återförsäljare.

Verkstaden ligger i Piperskärr där han tillverkar de handsmidda gallren i åtta storlekar samt en del måttbeställda.

– Förr i tiden var det smeden som gjorde ett galler som man använde då man eldade. Men den moderna människan har inte alltid koll på hur man ska elda idag för att få en bra förbränning.

Självklart är torr ved också en förutsättning för en bra eldning.

– I bostadsområden är det viktigt idag att inte för mycket giftig gasutveckling bildas och att man eldar rätt. Det minskar också risken för soteld, säger Stefan Erixon.