• Mikael Miettinen har fått tillbaka tron på livet och sig själv igen. Foto: Lena Dahlberg 

Mikael är på väg tillbaka till arbetslivet

Klarar jobbet med pedagogiskt och tekniskt stöd

Ibland förändras livet under loppet av en millisekund. För Mikael Miettinen blev inget mer sig likt efter krocken med lastbilen. Men det sägs ju att en olycka sällan kommer ensam. Några år efter whiplashskadan fick Mikael diagnosen malign tumör i huvudet.

Det är när man pratar med personer som Mikael Miettinen som en hel del av ens egna bekymmer förlorar sin betydelse. För Mikael handlar vardagen om att få tillbaka självförtroendet, att visa både sig själv och andra att han kan klara sina arbetsuppgifter och kan ta ansvar för både sig själv och sin familj.

– Det svåraste är att acceptera att jag inte är mig lik. Sjukdomen har gjort mig förändrad och jag känner inte igen mig själv.

Tuff diagnos

I mitten av 1990-talet blev Mikael Miettinen påkörd bakifrån av en lastbil. Wiplashskadan gjorde att han fick problem med nacke och axlar.

– Jag är egentligen utbildad verkstygsmakare men fick problem med allergier mot metaller. Olyckan hände under en period när jag pluggade ekonomi för att byta bana i livet. Jag kunde slutföra studierna men blev långtidssjukskriven efter det.

2005 upptäcktes en tumör i frontalloben och efter operation, strålning och cellgifter blev inget mer sig likt.

– Jag var färdigbehandlad 2007 men kunde inte gå tillbaka till mitt tidigare arbete som säljare i en butik, det blev för många bollar att hålla i luften. Det jobbigaste var nog att ingen såg att jag var sjuk, det syntes inte utanpå.

Brakade ihop

2008 sökte Mikael Miettinen jobb på Frödinge Mejerier, men efter provanställningen sa kroppen ifrån.

– Tre månader gick bra, men efter förlängningen gick det inte mer. Jag brakade ihop både psykiskt och fysiskt, blev desorienterad, fick minnesluckor, migrän och sömnproblem.

– Det var ju egentligen galenskap att tro att jag skulle klara ett heltids skiftjobb, men jag ville ju så gärna tro att allt var som vanligt igen.

Nedåtgående spiral

Mikael Miettinen blev sjukskriven och fick gå regelbundet till en psykolog. Nu hade han förlorat tron på sig själv, kände att han inte kunde avsluta projekt och var inte lika glad som förr.

– Vid den här tiden blev jag utförsäkrad under tiden jag var sjukskriven och hamnade hos Arbetsförmedlingen i tre månader innan jag blev sjukskriven igen. Jag fortsatte med psykolog- och neurologbesöken.

– Det var tufft för min familj och min sambo fick dra ett stort lass, även ekonomiskt blev det svårt eftersom utbetalningar från försäkringskassan och Arbetsförmedlingen inte alltid stämmer med när räkningar förfaller. Allt detta gjorde att jag blev ännu mer stressad och nedstämd.

Hittade jobb

Vändpunkten kom när Mikael Miettinen fick träffa arbetsterapeuten Charlotta Bäckman via Arbetsförmedlingen.

– Hon gjorde en grundlig utredning av vad jag klarade av och vad jag behövde hjälp med för att klara ett arbete. Problemet var att hitta ett lämpligt ställe att arbetspröva på, men det hittade jag faktiskt själv genom en kompis. Jag fick möjlighet att sitta med som ledamot i styrelsen i IOGT-NTO i Vimmerby. Efter det växte idén som fastighetsskötare till Sveasalen fram.

– Jobbet hittade jag själv, men Arbetsförmedlingen har varit ett stöd i den här processen.

Åt rätt håll

Mikael Miettinen har nu noga planerade dagar där både städning, bokning av lokaler och fastighetsskötsel ingår.

– Arbetsuppgifterna innebär att jag måste komma ihåg en massa saker. Precis det som jag har svårt med, men tack vare en tjänst som Arbetsförmedlingen har fick jag kontakt med Mattias Nordqvist. De tekniska hjälpmedlen och det pedagogiska stödet underlättar både mitt arbete och min vardag.

– Jag har fått lära om på nytt helt enkelt. Lära mig hur jag ska tänka, komma ihåg och strukturera för att må bra. Och jag är äntligen på väg åt rätt håll.

Ev citat:

”Jag är inte så isolerad längre och har fått tillbaka en del av mitt självförtroende. Det gör mig lugnare och gladare, både på arbetet och hemma.”