• Roy Thellman odlar ett 60-tal olika chilisorter, från noll till 600 000 på scoville-skalan. I det lilla växthuset har han också tomater, kryddväxter och sommarblommor som snart ska skolas om och flyttas ut till ett större växthus. Foto: Lena Dahlberg 
  • En ovanlig svart chili: Royal Black chili. I de olika stadierna är den grön, svart och till sist röd.
  • Roy Thellman sår även en del sorters grönsaker på hösten. På bilden har det kommit upp små ljusgröna spröt som ska bli morötter. ”Fördelen med höstsådd är att fröna gror tidigare och tål frost bättre.”
  • Det finns även mängder med olika sorters kryddväxter i växthuset.

Mer än 100 olika sorters tomat och chili

”Det är roligt när det finns att välja på”

Sverige har ett mycket litet utbud av tomatsorter och dess släktingar paprika och chili. Något som Roy Thellman vill ändra på. – Det finns mer än 800 registrerade tomatsorter, från fem gram till ett kilo! Jag kommer odla 50 av dem.

Hos Roy Thellman i Skillered Kvarn utanför Edsbruk är växthuset fullt av små skira plantor av chili, kryddväxter och sommarblommor. Värmen och ljuset skyndar på tillväxten och odlaren kommer att ha fullt sjå med att hinna omskola de trångbodda plantorna till större krukor.

– Jag ska flytta ut dem till det stora växthuset framöver. När de sedan växt till sig planteras en del i drivbänkar utanför växthuset.

Mild till riktigt het

Tanken är att han ska sälja plantor av ett 50-tal olika sorters tomater. Gula, gröna, röda och nästan svarta. Små, mellan och stora. Släta, veckiga, ovala och päronformade.

Och ett 60-tal olika sorters chili och paprika.

– Folk börjar intressera sig mer och mer för chili. Det många inte vet är att den finns från riktigt mild till så het att det inte går att äta den. Scoville-skalan går från noll till flera miljoner.

– Noll är paprika, 16 miljoner är ren pepparspray.

Grönt veckoslut

Roy Thellman odlar inte den allra starkaste, men en chili med 600 000 scoville bränner säkert till den med.

– Det vanliga är att man torkar den och sedan använder den med försiktighet i maten.

– Den som vill prova något nytt när det gäller tomater, chili och färska kryddor hittar mig och plantorna på Grönt veckoslut vid Gamlebygymnasiet den 16 och 17 maj.

 

Hungriga och solälskande

Ljust, 25 grader och såjord. Så vill tomaten ha det för att gro. Men sedan ska det vara betydligt svalare.

- Är det för varmt blir plantan lång och utdragen. Det gör inget om det går ner till fem grader på natten, då blir plantan grövre och stabilare.

När det är dags att plantera ut tomatplantan ska det vara i skyddat och soligt läge.

- Förutom mycket sol vill tomater ha näringsrik jord och mycket vatten, säger Roy Thellman.

- Jag brukar ge både kompost, naturgödsel och konstgödsel.

Det finns många olika slags tomater för den som vill prova något nytt.