• Hans Wiberg, ordförande i Tjust Släktforskarförening, håller till mycket i lokalen på biblioteket. Foto: Emma Sellbrink
  • Man kan förstå att det kan behövas en kurs för att tyda de ålderdomliga handstilarna.

Med fokus på det förflutna

Har du aldrig undrat om du har någon kung i släkten? I Tjust Släktforskarförening kan man få reda på sådant. Men ordföranden Hans Wiberg drar tyvärr ner förhoppningarna om det där med kungen. – Det är väldigt få som hittar någon kändis i släkten, oftast är det pigor och drängar när man tittar bakåt, säger han.

I några små rum i källaren på Västerviks bibliotek lyser flitens lampa. Där håller Tjust släktforskarförening jouröppet varje vardag för den som vill lära sig släktforska, har frågor eller har kört fast.

Håller i kurser

Föreningen har kurser, dels nybörjarkurser för den som vill lära sig släktforska, men även kurser i hur man tyder den gamla handstilen i kyrkoböckerna och i hur man skriver ihop sin forskning till en bok.

Föreningen har cirka 550 medlemmar.

– Men vi vill gärna ha fler, och gärna fler yngre, medelåldern är ganska hög, säger Hans Wiberg.

Släktforskningen har lett till att han och de andra i föreningen har träffat nya vänner - och släktingar.

– Det var en från Australien här i somras och det visade sig att vi var släkt när vi började pratas vid.

De har även haft besök från bland annat Nya Zealand, USA och Hawaii.

– Då har vi åkt runt och visat upp platserna där deras släktingar levat, säger Hans.

Skrev anteckningar

Det är relativt lätt att forska i sin släkt tillbaka till mitten av 1600-talet. Då började man nämligen föra kyrkböcker över Sveriges befolkning.

– I de böckerna ser man också att prästerna hade stor makt, de skrev ofta anteckningar i böckerna om vad de tyckte om personerna också, säger Hans.