• Ann-Britt Ljungberg är områdeschef för äldreomsorgens och landstingets centralkök i Gertrudsvik. Foto: Lena Dahlberg
  • Marie Lindqvist är en av kokerskorna. I arbetsuppgifterna ingår, förutom matlagning, att planera personalens schema samt beställa och ta emot varor.
  • Kajsa Andersson portionerar kycklingpanna med currysås till sjukhusets matbeställning.
  • Ulrika Lundh, kokerska, häller upp den färdiga såsen i mindre formar.

Mat till sjukhuset och äldreomsorgen

Pannbiff och raggmunk populärast

I centralköket i Gertrudsvik arbetar 14 personer med allt från personalplanering till matlagning och uppläggning av portioner direkt på tallriken. Cirka 800 portioner mat per dag tillagas och kyls innan vidare transport.

Ann-Britt Ljungberg har jobbat inom storkök i mer än 40 år. Hon är områdeschef för äldreomsorgens och landstingets centralkök i Gertrudsvik.

– Här lagas mat till Annagården, Gertrudsgården och Västerviks sjukhus. Under helgerna även till Korallen. Dessutom finns cirka 150 hemmaboende äldre som beställer mat av oss.

Mycket specialare

Verksamheten är igång under hela veckan, vardag som helgdag.

– I början av veckan är det stressigast för då ska även maten till de hemmaboende lagas, berättar Marie Lindqvist, en av kokerskorna.

Specialkost, så som gluten- och laktosfritt, lagas i huvudsak på Ludvigsborg, men alla de olika varianter av mat som behövs till sjukhuset och till de hemmaboende lagas i Gertrudsvik.

Ökad valfrihet

När maten är klar så kyls den till fyra grader, sedan läggs den mat som ska till sjukhuset upp på tallrikar. Till äldreomsorgen körs maten ut i kantiner.

– Det kommer att bli en förändring när det gäller sjukhusmaten från och med februari nästa år. Sjukhuset börjar då med buffémat där patienten själv kan välja portionsstorlek. Det här görs för att öka valfriheten och som ett led i kampanjen ”Sveriges bästa sjukhusmat”, berättar Ann-Britt Ljungberg.

Poppis med husmanskost

Matsedeln är lika för hela kommunen. Mest efterfrågad är den traditionella husmanskosten, pannbiff med lök och raggmunk med fläsk bland annat.

– Vi jobbar hela tiden med matsedeln så att den ska bli så bra som möjligt och anpassad till de äldre. Väldigt mycket görs från grunden, potatismos och såser till exempel.

– Är det något jag tror kommer förändras framöver så är det nog utbudet av sallader. Det kommer att öka.