• Martin Rosenblad monterar solceller på ett hustak. ”Intresset för solenergi är stort nu. Vintern är en bra period att planera för vårens installationer.” Foto: Rasmus Edholm
  • Rasmus Edholm och Martin Rosenblad från Solortus samarbetar med David Lindquist och Jan-Erik Karlsson från El-Styrkan.

Martin sadlade om till solenergi

”En spännande bransch där det händer mycket”

Att jobba med förnyelsebar energi och inom ett område där tekniken utvecklas snabbt, det lockade Martin Rosenblad att utbilda sig till solenergitekniker. – Det känns bra att jobba inom det här området. Intresset för solenergi är verkligen stort nu.

Martin Rosenblad, med det egna företaget Solortus, har precis monterat solceller på taket hemma hos en barnfamilj. Nu återstår för Jan-Erik Karlsson från El-Styrkan att koppla in anläggningen på nätet.

– Västerviks Kraft är nätägare och måste ge sitt tillstånd, men det är mest en formalitet.

– Intresset för solceller har verkligen ökat. I Tyskland har de lång erfarenhet och i Danmark har intresset exploderat under senare år. Vi tror att vi kommer få se den utvecklingen även här i Sverige, säger Martin Rosenblad.

– Den överproduktion som blir under sommaren, eller som du kanske inte använder när du är bortrest, får du betalt för. Det är även på gång en förändring så att du ska kunna ha ditt överskott innestående till vintern.

Solceller och solpaneler

Företaget Solortus har funnits i ett år, men Martin Rosenblad har fyra års vana inom branschen som anställd.

– Innan dess har jag jobbat med programmering och även som lastbilschaufför. Jag stod inför ett vägval och bestämde mig för att läsa till solenergitekniker med biobränslekompetens. En tvåårig yrkesutbildning i Härnösand.

– Nu känns det väldigt bra. Det är en spännande teknik och det ger stor tillfredsställelse när en installation är klar.

– Vi fokuserar på solenergi och installerar både solceller, som producerar elektricitet, och solpaneler, som producerar värme.

Bra ekonomi

Enligt Martin Rosenblad är tekniken enkel och driftsäker med lång garantitid. Något som ger bra ekonomi redan efter några år.

– Den här anläggningen har 22 moduler och ger 4500 kilowatt på ett år. Det är cirka en tredjedel av familjens årsförbrukning av el.

– Om familjen får det statliga bidraget på 35 procent samt ett avtal där de kan sälja överskottsel bör anläggningen vara betald på sex, sju år. Nästkommande sjutton, arton år blir i stort sett gratis eftersom garantitiden är 25 år.