• Markus Nord ska snart delta i Expedition Bjurälven för sjätte gången och fortsätta utforska det sensationella grottfyndet man fann för snart ett år sedan. Foto: Lena Dahlberg
  • Markus Nords dykkamrat Stefan Barth på väg mot de nya torra delarna. Foto: Markus Nord / Expedition Bjurälven
  • Stefan Barth tar en paus med varm choklad sittandes i ”Grodgången”. Bakom börjar ”Marmorkanalen” som leder fram till ”Regnsalen”, den grotta som är Sveriges högsta med nio meter i takhöjd. Foto: Markus Nord / Expedition Bjurälven

Markus Nord deltar i världsunik grottforskning

Följer upp förra årets sensationella fynd

Efter att ha tagit sig fram 500 meter i trånga vattenfyllda grottgångar upptäckte Markus Nord och Stefan Barth ”Regnsalen” för ett år sedan. En upptäckt som gav genomslag i media över hela världen. – Det var eufori och en ofattbar glädje. Nu ska vi snart dit igen för att fortsätta Expedition Bjurälven.

Att vara grottforskare, speleolog, är ingen dans på rosor. I alla fall inte när det handlar om vattenfyllda grottsystem i nordvästra Jämtland.

– Utmaningen är att göra det på ett säkert sätt, säger Markus Nord. Vattnet är nollgradigt och det är lätt att andningsmunstycket fryser. Men vintern är den enda årstiden det går att genomföra den här forskningen. Sommartid är det allt för strömt för att ta sig in i grottan som mynnar ut i botten av Dolinsjön.

Lång dykerfarenhet

Markus Nord jobbar som Östersjöguide på Naturum vid Kulbacken i Västervik. Sedan många år tillbaka ägnar han fritiden åt grottforskning.

– Jag har alltid varit fascinerad av vatten och dykning. När jag var 19 år tog jag dykcertifikat och har jobbat som dykguide och undervattensfilmare i Thailand. Det var där jag upptäckte hur spännande det är att utforska grottor.

– Efter det har jag provat att dyka i vattenfyllda gruvor i Dalarna under flera år innan jag 2008 blev inbjuden att delta i Expedition Bjurälven.

Sveriges längsta

Under sommaren 1997 gjordes ett misslyckat försök att ta sig in i grottan genom Dolinsjön. Vintern 2007 gjordes ett nytt försök som visade att det var möjligt.

– Det är mindre strömt vintertid, det är också lättare att få dit utrustningen med skoter.

2008 gjordes alltså den första fullskaliga expeditionen med tio deltagare.

– Det var helt otroligt! Det är en mycket speciell känsla att upptäcka platser där ingen människa tidigare varit.

Expeditionen blev mycket lyckad och efter det har den genomförts ytterligare fyra gånger.

– Vi har nu kunnat bevisa att det är Sveriges längsta vattenfyllda grottsystem, och den är tionde längsta grottan i Sverige.

Hittade en groda

För ett år sedan var Markus Nord en av dykarna som gjorde en sensationell upptäckt.

– Jag och Stefan Barth hade tagit oss in 500 meter och var på väg att bryta när vi plötsligt ser en vattenspegel över våra huvuden. När vi sticker upp huvudet ser vi en torr sal. Vi ropar och hör att det luftfyllda utrymmet är riktigt stort.

– Det var helt euforiskt – vi bara skrattade! Vår förhoppning var ju att komma upp i botten på en mindre sjö. Nu kom vi upp i en luftfylld grotta istället. Vi hittade också en groda som övervintrade där.

Grottan visade sig bestå av flera utrymmen, det största på fem gånger två meter och med en takhöjd på nio meter, vilket innebar Sveriges högsta grottsal.

Sjätte gången

Den 21 mars är det dags för Markus Nords sjätte expedition. Den här gången är målet att fyra dykare ska ta sig in till de luftfyllda grottsalarna och därifrån utforska nästa vattenfyllda gång.

– Det kommer kräva mycket av oss. Vi ska ta oss in med kök, mat, nödutrustning, radio och dessutom placera luftfyllda tuber längs med vägen. Och allt ska med ut igen. Det kommer ta sju timmar från nedstigning till uppstigning.

– Vi ska också göra en dokumentärfilm som vi förhoppningsvis kan sälja.

Nyheten om den luftfyllda grottan har rönt stort intresse, inte bara i Sverige.

– Många speleologer är förvånade över vår upptäckt, men glada förstås. Grottforskning under dessa förhållanden är väldigt speciellt.

– Eftersom det är svårt med finansiering så vi går in med egna medel. Vi hoppas nu att vårt fynd leder till fler sponsorer.

Citat:

”Att få utforska en av Sveriges vita fläckar – det är drivkraften!”