• Maria Cedergren ser fram emot jaktsäsongen. Än så länge har hon bara skjutit upp för hagel, men hon deltar gärna i jaktgemenskapen tills hon har licens även för kulvapen. Foto: Lena Dahlberg

Marias intresse är natur och jakt

"Känns kul att föra vidare familjetraditionerna"

När Maria Cedergren sålde sin häst och slutade tävla fanns det plötsligt utrymme för andra fritidsaktiviteter. - Jag bestämde mig för att ta jägarexamen. De flesta i min familj har ett jaktintresse och det känns kul att kunna delta i den gemenskapen.

Maria Cedergren bor i Västervik men är uppvuxen på landsbygden utanför Fliseryd. Familjen har egna jaktmarker och hon har ofta följt med ut på jakt. Är van att både gå i drev och hjälpa till med att ta hand om jaktbytet.

– Jag har alltid gillat att vara ute i naturen och under jägarexamen lär man sig mycket som är bra att kunna om både djur, natur och jakt.

Förra hösten började hon en kurs inom Västerviks Södra Jaktvårdskrets.

– Vi var runt 17 deltagare varav fyra, fem tjejer. Vi började med teori och i våras sköt jag upp för hagel. Kulvapen ska jag ta lite senare.

Kanske en julhare

Än så länge har Maria Cedergren bara följt med andra ut på jakt. En nyttig erfarenhet bara det.

– Det är bra att lära sig hur man ska bete sig vid jakt. Var djuren finns, hur man smyger sig på dem och vad man bör tänka på.

– Det är också en social grej att delta i jakt. Det är trevligt att umgås i naturen med andra som har samma intresse. Sedan känns det ju väldigt bra att ha eget viltkött i frysen.

Även om hon inte skjutit något själv ännu är det älgjakten som lockar mest.

– Jag ser fram emot nästa höst när jag förhoppningsvis har licens för kulvapen. Men eftersom jag bara får skjuta med hagel än så länge blir det kanske en hare på julaftons morgon. Där jag kommer ifrån är det tradition att gå ut på harjakt när alla samlas under julhelgen.