• Magnus Thörnwall byggde under 19 år upp Thörnwalls Entreprenad. Ett skogsföretag med tio anställda. Den 1 september 2014 sålde han sitt livsverk till MKP-Dunberg. ”Jag är stolt över det jag jobbat med och utvecklat sedan 16 års ålder. Tillsammans med mina anställda har jag visat att det går att ta sig fram med hårt arbete”. Foto: Lena Dahlberg

Magnus Thörnwall, företagsledare inom skog

"Jag är stolt över mitt livsverk - det går att komma långt med hårt arbete"

Han började jobba i skogen direkt efter grundskolan. När han var 24 år köpte han en ny skogsmaskin och startade eget. För några veckor sedan sålde Magnus Thörnwall sitt bolag med tio anställda och är numera produktionschef i MKP-Dunberg som tillsammans med det finska moderbolaget Metsäkonepalvelu är det största skogsentreprenadföretaget i Europa. - Jag är en entreprenör som gillar att utvecklas. Det här var rätt steg att ta.

Nio minuter sen kommer han skyndande genom korridoren på Södra Infartens Företagscenter där Thörnwalls Entreprenad har sitt kontor. Magnus Thörnwall har bråda dagar som ”ny på jobbet”. Dessutom bekänner han sig till skaran tidsoptimister.

– Jag behöver fortfarande bli bättre på struktur, men det är stor skillnad nu mot för sju år sedan. Det är tack vare struktur och ett medvetet arbete med tydlig målsättning som jag är där jag är idag.

Arbetslivet efter nian

Magnus Thörnwall är uppvuxen i Loftahammar. Pappa Leif tyckte nog att Magnus skulle läsa vidare efter nian, men när sonen envisades med att ta anställning i Leifs skogsföretag istället fick det bli så.

– Jag har alltid varit intresserad av arbetet i skogen, gillat att meka med maskiner och såg fram emot att få köra skogsmaskin. När jag började jobba 1987 var det först med motorsåg, sedan tog jag traktorkörkort för att köra skotare.

– Jag har också tillbringat mycket tid på farfar Karls skärgårdshemman. Bilar, båtar och skärgården har alltid varit en del av mitt liv.

Startade eget

När det var dags att göra värnplikten 1993 sökte sig Magnus Thörnwall till flottan.

– Jag var i Karlskrona i 15 månader. Där vaknade mitt intresse för båtar. I vuxen ålder har jag läst till både fartygsbefäl och maskinbefäl klass 8, samt högfartsnavigering. Jag och familjen tillbringar varje ledig stund med båten i skärgården.

Efter värnplikten kom Magnus Thörnwall tillbaka till ett familjeföretag i gungning. En konkurs var nära och han bestämde sig för att starta eget.

– Jag köpte en ny skogsmaskin för 1,5 miljoner till en ränta på drygt 15 procent. Det var många som skakade på huvudet och sa att det aldrig skulle gå, men jag trodde på mig själv och ville vidare.

Allt blev ohållbart

1997 anställde han sin första medarbetare. När MKP-Dunberg förvärvade Thörnwalls Entreprenad den 1 september i år var det ett välskött företag med tio anställda.

– Under de 19 år jag drev eget företag var det bara ett år som gick med förlust. Jag har byggt upp allt från grunden och är väldigt stolt över att MKP-Dunberg såg mitt företag som en bra och nödvändig investering.

Även om Magnus Thörnwalls liv och entreprenörskap är en framgångssaga har det varit en del motgångar och tuffa år.

– 2005 gick pappa bort. Samma år som stormen Gudrun härjade. Året innan separerade jag.

– 2006 hade jag 17 anställda och då även en verksamhet med grävmaskiner. 2007 blev ett förlustår och jag insåg att jag var tvungen att göra något åt situationen. Allt hade växt mig över huvudet och jag hade varken kontroll eller struktur. Det var ohållbart att ansvara för allt själv, från att köra maskiner till att räkna på jobb och sköta pappersarbete.

– Kroppen sa ifrån och det kunde gått åt helt fel håll, men tack vare fantastiska medarbetare och familjen som stöttade gick det bra.

Struktur och mål

Magnus Thörnwall fick hjälp av Tjustbygdens Sparbank och Västervik Framåt AB för att få ordning på företaget.

– Jag beslutade mig för att fokusera på skogen. Sålde av entreprenaden, sa upp folk och skar ner på verksamheten. Fick hjälp med struktur och att sätta mål.

Thörnwalls Entreprenad bestämde sig för att jobba med kvalitet och långsiktighet. Och att inte tulla på den föresatsen även om det kostade lite extra.

– Jag hade varit fartblind fram till 2007. Bara köpt och anställt. Det höll inte längre. När vi landat kunde vi börja växa igen och långsamt bygga upp ekonomin.

– Jag bytte nästan yrke, klev ur skogsmaskinen för att istället fokusera på att leda företaget. Och blev bättre på att delegera och kommunicera med medarbetarna.

Stolt över livsverk

För 1,5 år sedan kom frågan upp om att gå in i MKP-Dunberg, ett betydligt större skogsbolag med huvudkontor i Eksjö.

– Jag hade trots allt byggt upp ett livsverk, men insåg att det var svårt att fortsätta utvecklas av egen kraft. Jag tror inte heller att marknaden kommer se ut som den gör nu om tre, fyra år. Och det är bättre att föregå än att föregås.

Den 1 september i år blev affären klar. Magnus Thörnwalls roll som produktionschef är att leda produktionen och hålla kontakt med kunder.

– Jag är stolt över det jag gjort och över min fantastiska personal. Utan dem hade det inte gått.

– Jag har ingen ”fin” utbildning men sitter ändå i ledningsgruppen för Europas största skogsentreprenadsföretag.

– Det hoppas jag kan sporra andra att nå mål och drömmar.

Fakta Magnus Thörnwall

Bor: villa i Västervik

Familj: gift med Patricia, barnen Frida, 23, Felicia, 18, Filippa, 6 och Rasmus, 4

Gör: produktionschef på MKP Dunberg, driver det egna företaget Thörnwalls Entreprenad och är delägare i Davama-hallen i Loftahammar AB

Intressen: båtliv och skärgården

Förebild: min bortgångne far, han sa alltid ”så länge du gör ditt yttersta och är ärlig kan ingen komma och säga att du inte gjort så gott du kan”

Bra på: att inspirera och få folk att lyssna

Mindre bra på: är lite för ostrukturerad och en tidsoptimist, sedan kan jag ha svårt för att komma ihåg namn

Bäst med Västervik: utan tvekan skärgården, vi är ute så ofta vi kan med motorbåten

Saknar i Västervik: infrastruktur, tillväxt och ett större flöde