• Christer Ohlsén och Perry Löfenius på Dahlbergs El kan tipsa om lämplig belysning för trädgård och altan. Här med en pollare som lyser upp både gångar och rabatter. Foto: Lena Dahlberg
  • Det går att skapa mysiga utemiljöer om växter belyses på rätt sätt. Foto: Design Light
  • Effektfull lek med ljus och färg. Foto: Design Light

Lys upp fasad och trädgård

- men börja planera i tid

Den som står i begrepp att bygga nytt, dränera runt huset eller göra något annat omfattande ingrepp utomhus gör klokt i att tänka till. – Passa på att lägga ner kabel till trädgårdsbelysning. När trädgården är fin är det inte lika roligt att börja gräva, säger Christer Ohlsén, vd för Dahlbergs El.

Förr nöjde vi oss med en och annan fönsterlampa samt en utelampa vid entrén. Nu växer intresset för att belysa både fasad och trädgård.

– Det bästa man kan använda är LED-lampor. De drar minimalt med ström och finns som små ”dots” att sätta i till exempel altangolvet, altanräcket eller gångplattorna.

– Själva armaturen är väldigt liten och kräver inte mycket utrymme, däremot tar drivenheten lite mer plats, säger Perry Löfenius på Dahlbergs El.

Utbudet när det gäller produkter utvecklas i mycket snabb takt. Idag är det LED som dominerar.

– LED har lång brinntid och är energisnålt, och därmed miljövänligt.

– Vi brukar säga att en generation LED-belysning är utbytt efter tre månader. Så snabbt går utvecklingen.

Förbered tidigt

Det vanligaste felet när en husägare vill ha trädgårds- eller fasadbelysning är att allt redan är klart när den tanken dyker upp.

– Det är en fördel om vi kommer in i ett tidigt skede när det gäller nybyggnation eller renovering så att vi kan ge förslag på var belysningen bör placeras samt vilka förberedelser som krävs. Kanske ska det grävas ner kablar eller göras plats för belysningspunkter på olika platser i trädgården.

– En rabatt intill huset är betydligt lättare att belysa i efterhand än ett stort träd en bit bort. Men om husägaren tänker till redan på ritningsstadiet är det lätt att planera in ljuskällor runt om i trädgården.

Dahlbergs El ägs av Christer Ohlsén och Kent Nilsson och har sammanlagt 26 anställda. Huvudkontoret ligger i Vimmerby, med filial i Västervik. Inriktningen är elinstallationer i allt från villor till industrier, både inomhus och utomhus.

 

Citat: ”Belysning i fönstersmygar, under altanräcken eller längs med en gång i trädgården ger en fin effekt.”