• Nathalie Lindh Gardéus på Frunchlådan har mycket gott att välja på till adventsfikat, även för den som är allergiker. Foto: Lena Dahlberg
  • Den mjuka pepparkakan går att göra lite festligare med enkla medel. Philadelphiafrosting och granatäpple gör den till en höjdpunkt till adventsfikat.

Luciafika med juliga smaker

Säga vad man vill om den här mörka kyliga årstiden, men tända ljus, en sprakande brasa och goda dofter i köket gör sig mycket bättre nu än under vår och sommar. Passa på att njuta av saffransbullar och en lättbakad kaka med julens alla smaker.

Nathalie Lindh Gardéus laddar för fullt i köket på Frunchlådan. Det är många som vill ta en paus i julhandeln och värma sig med en kopp kaffe och en av alla hennes speciella kakor.

– Jag gillar att förnya mig, det blir trist att alltid baka samma sorter. Jag har också många som är laktosfria och penslar inte heller bullarna med ägg. De får ingen blank yta då men jag tycker det är viktigt att så många som möjligt kan fika här.

Gör köttbullarna

Tidiga kaffegäster är Christer Johansson och Leif Antonsson från Lions. De tjuvstartar luciafikat och njuter av saffransbulle och mjuk pepparkaka.

Vad har ni för mat- och bakvanor där hemma inför julen?

– Jag bakar inte men gör julköttbullarna. Inga speciella julkryddor, men det ska vara stekt lök i dem, säger Leif Antonsson. Min fru Lisbeth gör den godaste Jansson som finns. Den är vida berömd.

Hemma hos Christer Johansson är det han som gör köttbullarna.

– Jag har inte heller några speciella kryddor i, det blir samma recept året om.

– Jag bakar både bullar och kakor, men kan inte baka för mycket för då äter jag bara upp dem...