• Jan Stening fick ett vårdträd, ett valnötsträd, i 70-årspresent. I bakgrunden flygeln där Bed & Breakfast bedrivs under sommaren.
  • Det stora huset på Skramstad gård är nymålat i ljusgult och vitt. Nya runda fönster, renoverade stora fönster och ny trappa till entrén har gjort mycket för att huset ska få tillbaka sin skönhet igen. Foto: Lena Dahlberg
  • Skramstad som det såg ut för ungefär ett år sedan. Igenvuxet och i stort behov av tvätt, ommålning och renovering.

Lis och Jan är tillbaka på Skramstad

”Det kändes som att komma hem”

Nymålat och välmående ligger det stora ljusgula huset strax intill E22:an. Bed and Breakfast-skylten är nedtagen för säsongen men det är fortfarande liv och rörelse på Skramstad gård. – Trädgården är ett stort projekt, som vi nu tar oss igenom bit för bit, säger Lis och Jan Stening.

För 13 år sedan köpte Lis och Jan Stening Skramstad gård utanför Gamleby. De renoverade det stora vackra huset invändigt. Från golv till tak. Även den mindre flygeln fick nytt kök, badrum och en välbehövlig uppfräschning.

– Vi älskade vår gård och bodde här till 2004 då vi tvingades sälja på grund av sjukdom. Vi flyttade till Stockholm, Jan blev så småningom frisk och vi började se oss om efter en gård igen, säger Lis Stening.

Fick en chock

För ett år sedan fick paret Stening ett samtal där dåvarande ägare undrade om de var intresserade av att köpa tillbaka gården.

– Vi blev nyfikna och åkte hit för att titta – men blev chockade över hur det såg ut. Det var förfallet och igenvuxet. Inte alls som när vi lämnade Skramstad för tio år sedan.

– Men när vi tittade inne kändes det som att komma hem! Allt var sig likt och i fint skick.

Renoverat utvändigt

Några dagar senare var affären genomförd och Lis och Jan Stening kunde flytta tillbaka till sitt älskade Skramstad.

– Under året som gått har vi rustat upp husen igen. Vi har låtit tillverka nya runda fönster, renoverat de stora fönstren, bytt brädklädning på en av gavlarna, gjort ny trappa på framsidan och målat om hela huset.

– Även flygeln har målats om, både ut- och invändigt. Dessutom har vi bytt värmesystem samt renoverat reningsverket.

Bed and Breakfast

Lis och Jan Stening hade tidigare ett Bed & Breakfast i flygeln, något de tyckte var roligt att fortsätta med när de nu köpt tillbaka gården.

– Där finns tre dubbelrum med gemensamt kök och badrum. Frukost serveras i huvudbyggnadens matsal.

Nu är Bed and Breakfast stängt för säsongen. Istället ägnar de sig åt trädgården.

– Den var väldigt eftersatt, men vi tar lite i taget och njuter av att vara tillbaka på gården.