• Leif Antonsson och Christer Johansson från Lions deltar i flera av de arrangemang som händer veckorna fram till jul. Alla insamlade medel går till hjälpverksamhet. Foto: Lena Dahlberg

Lions hjälper till med julstämningen

Alla insamlade medel går till behövande

Lions gula jackor syns alltid lite extra den här årstiden. De är inblandade i mycket som har med julens aktiviteter att göra. – Allt vi samlar in går till hjälpverksamhet, både lokalt, nationellt och internationellt.

Christer Johansson är president för Lions i Västervik. Han berättar att Lions samarbetar med flera olika lokala hjälporganisationer för att de insamlade pengarna ska komma till mest nytta.

– Vi har själva ingen organisation för att nå ut till behövande, men Västervikshjälpen, Kvinnojouren och Frälsningsarmén är några som vi brukar samarbeta med.

Julskyltning

Den senaste tiden har det varit fullt upp med planeringen inför kommande helger och aktiviteter.

– På lördag hjälper vi till med korvgrillning, lotterier och chokladhjul vid Maxis julmarknad, säger Leif Antonsson som är ordförande i Lions julkommitté.

– Under julskyltningen på söndag finns vi i en av bodarna på Stora torget. Vi har både lotteri, korvgrillning, glögg och pepparkakor.

Matmarknad

Den 20 och 21 december är det matmarknad på Stora torget. Mellan 10 och 15 knallar kommer att sälja bland annat ost, bröd, fisk, kött och strömmingsburgare.

– På lördagen har vi vår populära paketförsäljning med nästan 400 paket. Det brukar vara kö för att få köpa!

– Det är de lokala butikerna och företagen som sponsrar. Vi är noga med att det är bra grejer. Värdet ska vara minst 50 kronor, men ofta är det mer.

Kröning av Lucia

Kröningen av Västerviks Lucia är den 8 december. Ett evenemang som Lions håller i och som brukar fylla Sankt Petri kyrka till sista plats.

– Tyvärr kan vi inte vara där i år på grund av takreparationer. Nu flyttas arrangemanget istället till Marieborgskyrkan.

Fredagen den 13 december är det dags för lucian och hennes tärnor att sprida ljus och sång till äldreboenden, företag och föreningar runt om i Västervik.

– De brukar hålla igång från sju på morgonen till sju på kvällen. Vi tänder också 300 marschaller vid Ljunghedens handelsområde, både morgon och kväll.