• Leif Merell har en ny avdelning i butiken med allt som har med färg att göra. Foto: Lena Dahlberg

Leif har varit järnhandlare i 22 år

Från blygsam skala till komplett butik

Efter flera lokalbyten och en ständig utökning av sortimentet ligger Järnia Leifs Verktyg vid Gamla torget i Gamleby sedan tolv år tillbaka. En perfekt plats som Leif Merell inte flyttar från i första taget. – Kunderna uppskattar att kunna parkera ett par meter från entrén och de som vill får alltid hjälp med varorna ut till bilen.

När Leif Merell blev arbetslös 1992 startade han en liten järnhandel. Lågkonjunkturen hade slagit till och det var många som skakade på huvudet. Men det fanns också de som trodde på honom. Nu har han en komplett butik med verktyg, trädgård, hushåll och färg. Den nya färgavdelningen är det senaste tillskottet i sortimentet.

– Att jag kom igång för mer än 20 år sedan är mycket tack vare min svärfar Ingemar Merell. Han trodde på min idé och såg till att jag fick en lokal med låg hyra.

Ser framåt

Det är inte bara privatpersoner som handlar i järnhandeln. Akzo Nobels kommande nedläggning innebär att en av företagskunderna försvinner, men Leif Merell säger att han inte grubblar så mycket på det. Att se framåt och hitta nya kunder är inte en omöjlighet.

– Allt inom färg är ett sätt att hitta fler ben att stå på. Och fortsatt personlig service.

– Det är just servicen, mycket på hyllan och kunskapen hos oss fyra anställda, som gör att många väljer Gamleby. Vi har ett stort upptagningsområde.

Citat: ”Antalet hemmafixare har verkligen ökat. Många byter upp sig i kvalitet varefter de fortsätter renovera hemmet.”