• Jan Hartman matar regnbågslaxen med pelleterat foder. Än finns några hundra kvar att slakta till hösten. I en annan kasse finns betydligt fler, yngre, laxar som ska växa på sig till nästa säsong.
  • Jan Hartman är beroende av öppet vatten, eller hållbara isar, för att ta sig till och från Stora Grindö. Det är nu 30 år sedan han flyttade hit och startade sin verksamhet. Foto: Lena Dahlberg
  • Jan Hartman har haft en bra sommar med gott om turister. Under kommande månad riktar han sig till andra målgrupper.
  • Jan och Elisabeth Hartmans skärgårdshemman, med fiskrök och olika båtar vid bryggan.
  • Laxboa har både servering och försäljning av lax i alla dess former.

Lax – från produktion till slutkund

Jan har kontroll över hela kedjan

Regnbågslax som är nära odlad, nära slaktad och nära förädlad. Dessutom på menyn för den som så önskar. Jan och Elisabeth Hartman har hittat ett sätt att leva och verka som passar ett kombinerat skärgårds- och stadsliv.

Soliga varma sommardagar är det inte svårt att vara skärgårdsbo, men Jan Hartman trivs bra på Stora Grindö året runt.

– Det händer att folk säger ”hur kan du bo här ute?”, men jag uppskattar alla årstider. När det är riktigt dåligt väder åker jag till Stockholm där min fru fortfarande jobbar.

Det är nu 30 år sedan Jan Hartman köpte ett hemman på Stora Grindö.

– Jag har tillbringat somrarna i Källvik sedan jag var sju och har alltid älskat båtlivet och skärgården. Jag och min fru hade sökt ett eget ställe i flera år när vi fick möjlighet att köpa ett av Stora Grindös fyra hemman.

Lära från grunden

Redan från början hade Hartman en tanke att skapa en näring på ön.

– Fiskodling var relativt nytt i början av 80-talet och laxodling spåddes en lysande framtid. Jag lånade lite material av Jan-Olof Björkén och provade mig fram. Gick i lära hos honom kan man säga.

– Verksamheten växte succesivt, men sedan kom stora partier billig norsk lax in på marknaden och flera odlingar här försvann. Det fick mig att tänka om och ändra inriktning.

Hela kedjan

Jan Hartman insåg att Tjust skärgård är full av turister och att det var dem han skulle inrikta sig på. 1991 byggde han den första röken och började förädla laxen han odlade.

– Jag började sälja både färsk och rökt lax till alla båtar som lägger till här i närheten. Ryktet spred sig och jag fick ett kvitto på att det kunde funka att ta hand om hela kedjan själv, från odling till förädling och försäljning.

– Sedan var det inte särskilt långt till nästa steg. Att även börja servera laxen, i liten skala.

Bra sommar

Laxboa byggdes år 2000. Ett litet, men funktionellt, hus som smälter väl in i skärgårdsmiljön. Här finns både kök, försäljning och servering.

– Det har varit väldigt mycket att göra i sommar, mycket tack vare det fantastiska vädret. Men det går inte att enbart förlita sig på sommarturisterna, den säsongen är alldeles för kort. Vi har öppet från maj till och med september, i början och slutet av säsongen riktar vi oss till företag, föreningar och skolor.

En livsstil

En liten, men väl anpassad verksamhet där fokus ligger på att ha kontroll över alla led själv. Från produktion till slutkund. Ett sätt att verka och leva som passar Jan Hartman.

– Just nu är det en livsstil som fungerar för mig, och under förhållanden som passar här ute på Stora Grindö.

”Jag vill verkligen uppmuntra till att starta liknande verksamheter med kontroll över alla steg”