• Lars Thellman har tränat iaido, japansk svärdskonst, i fem år. I november tävlar han i EM i Helsingfors. Foto: Lena Dahlberg
  • Koncentration och tempoväxling är två av de viktigaste bitarna inom iaido. Precision och effektiva, verklighetstrogna rörelser är andra viktiga delar som tränas flitigt. Foto: Lena Dahlberg
  • Det är inte bara svärdets klinga som är vapnet, även handtaget är viktigt.

Lars utövar iaido – japansk svärdskonst

Tempo och koncentration i harmonisk balans

När Lars Thellman knäböjer för att sedan resa sig och dra svärdet med olika rörelser är det som en dans. En elegant dans med precisa rörelser i harmoni. Och under mycket stor koncentration. – Det svåraste med iaido är tempoväxlingen, och att få det hela att se verkligt ut.

Västerviks Judoklubb fyller 50 år nästa år och Lars Thellman har varit aktiv i klubben i 30 år.

– Vi har runt 50 medlemmar och träningspass för både nybörjare och fortsättare.

För fem år sedan började Lars Thellman träna iaido i Linköping. 2011 tog han med sporten till Västervik där iaido nu är en undergrupp till Västerviks Judoklubb.

– Vi är bara fem utövare, men välkomnar fler. Minst 13 år måste man vara.

Krävande sport

Iaido är ”samurajernas svärdkonst” och skapades från början för strid. Träningen och tävling utförs solitärt, det betyder att man inte har någon verklig motståndare, endast en tänkt sådan.

– Som nybörjare tränar du med träsvärd, senare används blanksvärd. Det är oskarpa svärd. De skarpa svärden används vid tävling eftersom de har en bättre balans.

Ett svärd väger drygt ett kilo, vilket kan tyckas vara ganska lite.

– Det räcker till, skrattar Lars Thellman. Efter två, tre timmars träning blir man ganska mör i armen. Det som också är jobbigt är att koncentrera sig så mycket.

Svischande ljud

Under tävling är det två personer som tävlar parallellt inför domare. Det som bedöms är inte de vackraste rörelserna utan de mest effektiva rörelserna.

– Det ska se så verkligt ut som möjligt. Som att du har en motståndare framför dig. Det är verkligen speciellt, så tyst att bara de svischande svärdsljuden hörs.

En iaido-utövare har inga bältesfärger, som judon har.

– Nej, vi är lite mer hemliga med vad vi kan. Samurajerna ville inte visa vad de kunde, säger Lars Thellman som ändå avslöjar att han har svart bälte av andra graden, ”2:a Dan” som det heter inom iaido.