• Peter Blomberg skulle bara prova att driva en kiosk i Överum. Det har han gjort i 26 år nu. Foto: Lena Dahlberg

Lanthandel med allt från träskor till mjölk

Peter och Ingalill Blomberg har drivit Blombergs Kiosk & Livs sedan 1988, men butiken har anor sedan många år tillbaka. – Fastigheten och Unos Kiosk byggdes av Uno Johansson 1952. Han hade haft kiosken i fastigheten intill sedan 1945, men det äldre huset revs när det nya byggdes.

Efter Uno Johansson kom nya ägare som döpte om kiosken till Överums Kiosk. Efter en kort period blev den blev till salu 1988.

– Min fru och jag tyckte det verkade intressant att prova. Det har vi gjort i 26 år nu.

Kiosk blev butik

Peter och Ingalill Blomberg turas om att sköta den lilla butiken med lanthandelskänsla. Här finns nämligen det mesta, förutom livsmedel och ”typiskt” kiosksortiment även träskor, leksaker och pellets till pannan. Bland mycket annat.

Hit tittar många av Överums invånare in för att handla och för att få en uppdatering av vad som händer i samhället.

– Från början var det uppdelat i två butiker, en kiosk och en leksaksaffär, men 1996 slog vi ut väggen och byggde om allt till en mindre butik.

Blandade inköp

Bussen från Västervik stannar precis utanför och några ungdomar tittar in för att handla godis och läsk. En hantverkare stannar till en kort stund för påfyllning av snusförrådet och en annan kund handlar en korg basvaror.

Yngsta kunden för dagen blir John Frisk Edmark, fyra år, som får en tidning när mamma Agneta Frisk köper planteringsjord.

– Det brukar se ut så här, säger Peter Blomberg. Det är en väldig blandning av kunder.

Citat: ”De här väggarna har nog hört ett och annat under åren”