• Robert Möller inventerar sina bikupor och konstaterar att dubbelt så många bin dött denna vinter som tidigare.

Lång och svår vinter för bin

”Dubbelt så många har dött mot förra vintern”

Hemma hos Robert Möller råder det febril aktivitet. Runt de tre bikuporna i trädgården flyger bin i en ständig ström. Men den långa och kalla vintern har gjort att fler bin än normalt dött under vinterdvalan i kupan.

Det är inte alla bin som överlever vintern, normalt dör cirka tio procent av alla bin i en kupa, men denna vinter har nog dubbelt så många dött, tror Robert Möller, biodlare sedan ett par år tillbaka.

– Bina blir helt enkelt kvar för länge i kupan, kan inte hålla sig utan bajsar och därmed blir det en bakterietillväxt. De kan även drabbas av foderbrist.

30 aktiva biodlare

När bin går i vinterdvala klumpar de ihop sig till en ”boll” inne i kupan. Där är det 35 grader året om. När temperaturen sedan blir runt sju grader ute börjar de flyga ut för att bajsa och leta tidiga vårblommor.

– Tittar man noga ser man bin vilka bin som samlat pollen, säger Robert Möller och pekar på flustret, ingången till kupan. De är alldeles gula på benen.

Att vara biodlare är en mycket intressant och fascinerande hobby, tycker Robert Möller.

– Det går att studera bin hur länge som helst och det finns mycket kul att lära sig om dem. Det märks att det finns ett stort intresse, vi har fått sex nya medlemmar i föreningen den senaste tiden. Nu är vi runt 30 aktiva biodlare i Västervik.

Lena Dahlberg