• Roland Svahn åker ut med båten några gånger varje semester. Han tycker att det är viktigt att tänka på havsvattenståndet. Här med Tyra Boström. Foto: Ellinor Harrysson

Lågt vattenstånd i Östersjön oroar

”Olyckorna sker oftast på hemmavatten”

Just nu råder det ovanligt lågt havsvattenstånd i Östersjön. Enligt en undersökning som Svedea har gjort har det låga vattenståndet gett upphov till ovanligt många grundstötningar med fritidsbåtar. Nu vill företaget uppmana alla båtägare att studera havsvattenståndet innan båtturen.
Vattenståndet påverkas av väder och vind. Vid högtryck är det normalt att vattenståndet sjunker.
– Havsvattenståndet förändras hela tiden. På västkusten kan det stiga upp till en meter, berättar Göran Södergren.
Han förespråkar varken högt eller lågt vattenstånd.
– Det allra bästa är normalvattenstånd. Vid lågt vattenstånd kan det dyka upp stenar som man inte är van vid, och vid högt vattenstånd försvinner det som man är van vid att se.
Sedan en tid tillbaka råder det lågt vattenstånd i Östersjön. Ovanligt många båtägare har fått uppleva obehaglig närkontakt med stenar och hällar under vattenytan. Att gå på grund är en av de vanligaste skadeorsakerna till sjöss.
– Den största risken är egentligen inte att båten går sönder, utan om någon ramlar och skadar sig. Sedan är det förstås tråkigt att lämna in båten på varv i tre veckor, det kostar ju pengar, säger Göran Södergren.
Nu vill företaget uppmana alla båtägare att studera havsvattenståndet innan båtturen.
– Det är lätt att bli hemmablind. Folk har sina rutiner och man håller samma avstånd som man alltid gör. Olyckorna sker oftast på hemmavatten, då många lägger sjökorten åt sidan, säger Göran Södergren.

Stenar dyker upp

Ett vanligt problem när vattenståndet sjunker är att stenar dyker upp som båtföraren inte är van att se.
– Då kanske man drar ifrån, och i stället kör på en annan sten. Det är lätt gjort.  Olyckorna sker oftast på väg till eller från land, säger Göran Södergren.