• En kvintett som hoppas på ett lyckat lag-VM i Västervik. Från vänster: Nicola Sands, BSI, Rune Nilsson vice ordförande i Västervik Speedway, Torben Olsen, BSI, Håkan Nilsson och Nicklas Appelquist, Västervik Speedway. Foto: Mikael Kindman.

Lag-VM i speedway körs i Västervik

”Det största evenemanget i modern tid i klubbens historia”

Lag-VM i speedway körs i Västervik den 29 juli. På onsdagen släpptes biljetterna och representanter från BSI var på plats i Västervik för att marknadsföra evenemanget. – Det här är det största evenemanget i modern tid i klubbens historia, säger Rune Nilsson, vice ordförande i Västervik Speedway.

Solen sken över BSI:s Torben Olsen och Nicola Sands, Västervik Speedways Rune Nilsson, Håkan Nilsson och Nicklas Appelquist och den församlade presskåren på innerplanen på Stena Arena på onsdagen.

– Det här är en perfekt stadion, säger Torben Olsen och slår ut med handen över Stena Arena, och anledningen till att vi ville samarbeta med Västervik Speedway är förutom arenan också klubbens proffsiga organisation.

Ny belysning

Rune Nilsson är projektledare för lag-VM-projektet, och han ser det som en stor ära att BSI hörde av sig och erbjöd Västervik Speedway att få arrangera det hela.

Klubben håller just nu på att installera ny belysning runt arenan för 2,5 miljoner kronor.

– Men det har inget med lag-VM att göra egentligen, det behövdes i vilket fall som helst, den gamla belysningen var utdömd, men det sammanfaller väl med lag-VM-satsningen, säger Rune Nilsson.

TV-sänds i 140 länder

Det är deltävling två som körs i Västervik, där Sverige möter Danmark, Lettland och Tjeckien. Segraren går direkt till finalen i polska Bydgoszcz den 2 augusti, medan tvåan och trean får en andra chans i ett så kallat ”race off”.

Tävlingen i Västervik TV-sänds i inte mindre än 140 länder. Och Västervik Speedway satsar nu hårt på att marknadsföra evenemanget, med reklam i både TV, radio och tidningar.

10.000 åskådare?

Man hoppas kunna nå ut till alla; lokalbefolkning, turister, ja folk från hela Sverige såväl som utländska supportrar som kommer för att stötta sina respektive lag.

– Vi hoppas kunna bjuda på en härlig atmosfär, blir det 4.000 åskådare så är jag nöjd, säger Rune Nilsson.

– Jag hoppas på den goda sidan 6.000, tillägger Torben Olsen. Men det går att klämma in 10.000 här...