• Kursdeltagarna i matlagningskursen ”Gubbröra”. Från vänster: Åke Andersson, Ulf Björkqvist, Yvonne Gustafson (cirkelledare), Hans-Christian Ageman och Benny Lärking. Foto: Liselotte S Johansson
  • Benny Lärking river färsk ingefära som han ska addera i den indiska grytan.
  • Ulf Björkqvist och Hans-Christian Ageman fixar till efterrätterna, lager på lager i ett glas.
  • När gänget lagat maten färdigt kommer den efterlängtade belöningen till bords.
  • Åke Andersson skär frukt och Hans-Åke Ageman övervakar olika aktiviteter i köket.
  • Indisk vegetarisk gryta serverat med bulgur.
  • Dagen efterrätt: Grekisk yoghurt, kaksmulor, nötter, frukt och sist honungen...

Kursen Gubbröra tar plats i köket

Åke: ”Äh, jag bara slängde ihop nåt”

Just nu pågår det en härlig kurs på Medborgarskolan i Västervik som kallas för Gubbröra. Den är till för att föra in mer matlagningskunskaper bland herrar.

Kursidén startades upp redan förra året, och den blev väldigt populär. I år har man startat en grupp igen som består av fyra ivriga deltagare.

– Här får de lära sig att laga mat oavsett förkunskaper, säger Yvonne Gustafson, cirkelledare Medborgarskolan. Varje gång vi träffas går vi igenom vad vi ska göra till nästa gång.

Yvonne är en van cirkelledare sedan tidigare inom olika områden, och hon tycker det är viktigt att se alla och att de får göra sig hörda i planeringen.

– Första gången vi sågs så fick jag fundera ut vad vi skulle göra förstås. Då tänkte jag, att det är säkert karlar som gillar potatis. Så jag bestämde att de skulle få lära sig göra riktigt hemmagjort potatismos. Sedan gjorde vi ugnstekt falukorvring som vi skar snitt i och la tomater och ost emellan. Det tyckte de var jättegott.

En annan gång lagade det matglada gänget fisksoppa med torsk, lax och räkor och bakade vitlöksbröd till. Yvonne påpekar att det är viktigt att ge tydliga instruktioner samtidigt som alla har roligt i köket.

– De får samla allt material vi lagat i en pärm. Ikväll ska vi laga en indisk vegetarisk gryta med bulgur till. Och vi gör dessert varje gång också. De ska får göra en enkel dessert där man varvar kaksmulor, grekisk yoghurt, frukt, nötter och honung idag, säger Yvonne Gustafson.

Tar med kunskapen hem

Gubbröran träffas en gång i veckan och håller på tio gånger. När vår tidning kommer på besök är alla i full gång med olika uppgifter.

– Vi har en fantastisk lärare här, säger Åke Andersson. Min fru Marie har tjatat på mig i 29 år på att jag ska börja laga mat. Och när vi fick lära oss hur man gör potatismos och ugnstekt falukorv, överraskade jag min fru med det en kväll, och dukade med vikta servetter och vin till.

– Vad har du gjort? frågade hon helt överraskad när hon kom hem. Har du haft besök?

– Äh, jag bara slängde ihop lite, svarade jag henne.

Ja, de får lära sig allt ifrån att duka fint, hur löken ska skäras, hur viktigt det är med kryddor, att lukta, smaka av och hur man förvarar mat.

– Jag fick den här kursen i present av min fru och mina två döttrar, säger Ulf Björkqvist. Det är alltid kul att komma ut och träffa nya människor och lära sig något nytt. Jag lagar en del mat redan hemma, men här tillför en social bit också. Efter att vi fick lära oss en laxrätt här så lagade jag det när vi hade besök hemma sist.

Ökar det sociala nätverket

– Jag är inflyttad från Mjölby och har inte så stort socialt nätverk här än, så för mig är det mest därför jag är med, säger Benny Lärking. Det är jättetrevligt.

En av deltagarna känner sig helt ny på området, och det är också okej.

– Jag är den största novisen, säger Hans-Christan Ageman. Det här är en intresseväckare och jag tror det kommer leda till att jag kommer laga mer mat.

Kursen Gubbröra avslutas med att herrarna får laga en trerätters middag till sin fru eller annan anhörig som alla får komma och äta hos dem på Medborgarskolan.