• Kulturskolan började som en musikskola för att rekrytera fler ungdomar till Västerviks Orkesterförening 1953. Sedan dess har skolan utvecklats mycket och står nu på tre ben: teater, dans och musik. Foto: Lena Dahlberg
  • Peter Andersson är rektor för Kulturskolan sedan tio år tillbaka. Nu förbereder han för en stor jubileumskonsert med både dans, teater och musik för att fira 60-åringen.
  • Det övas extra flitigt den närmaste tiden inför konserten i Västerviks Teater & Konferens.

Kulturskolan i Västervik firar 60 år

Jubileumsföreställning med dans, musik och teater

Det övas flitigare än vanligt i Kulturskolans lokaler. Snart är det nämligen dags för en 90 minuter lång föreställning med allt Kulturskolan har att erbjuda i form av sång och musik, dans och teater.

Starten till den nuvarande Kulturskolan började 1953. Västerviks Orkesterförening hade svårt att rekrytera ungdomar och bestämde sig för att göra något åt det.

– I samarbete med ABF startade orkesterföreningen en musikskola med instrumental undervisning. Musikledaren då hette Per Lingesjö, säger Peter Andersson, rektor för Kulturskolan sedan tio år tillbaka.

Flyttat flera gånger

Till att börja med låg lokalerna i nedre Kvarngatsskolan. När musikskolan blev kommunal 1957 flyttade den till övre Kvarngatsskolan.

– Efter det har den funnits på flera andra platser innan vi flyttade in i våra nuvarande lokaler 2009 i Mejeriet.

– Här som först är lokalerna anpassade till den verksamhet vi bedriver, säger Peter Andersson.

Har minskat

Från enbart instrumental undervisning till att kunna erbjuda både sång, teater och dans. Utbudet har breddats under Peter Anderssons år, men antalet elever har minskat.

– Vi har 700-750 elever per vecka. En del gör fler aktiviteter och räknas därför mer än en gång. Tyvärr har antalet tjänster minskat. Det gör att vi inte kan ta emot lika många elever som tidigare. Just nu har vi kö till både sång, gitarr, piano och trummor.

– Ett par tjänster till vore en önskvärd julklapp. För att hänga med i utvecklingen inom musiken.

Årtionden med musik

På torsdag och fredag nästa vecka samlas ett 60-tal elever från Kulturskolan för jubileumsföreställningen ”Musik/Kulturskolan 60 år”.

– Vi kommer spegla de här åren med musik från de olika årtiondena. Teatergänget för handlingen framåt och sedan blir det massor med musik och dans.