• Kerstin och Egil Bergström samt Peter Spitaler, med skonaren Vega i bakgrunden.
  • Även den stora betongsilon på hamnplanen finns det planer för i framtiden, enligt Kerstin Bergström.

Kulturprojekt ska levandegöra hamnen

Hamnen i Gamleby har fantastiska möjligheter som bara väntar på att tas tillvara. Det menar Egil och Kerstin Bergström som driver projekt ”Kulturhamn Gamleby” tillsammans med bland andra Peter Spitaler, ägare till Innowood och modellbyggare till den katamaran som ska byggas här. - Vår vision är en hamn som återigen sjuder av liv. Här kommer det finnas ett stort utbud av olika upplevelser kopplade till hav och båtar.

Gamleby hamns förfall och förfulning har det pratats länge om, men nya idéer och projekt har haft svårt att sjösättas. Nu är det på tiden att något görs, menar Bergströms och Spitaler.

- Vi startar Kulturhamn Gamleby nu under maj 2013. Det kommer att bli en unik turistattraktion där vi hoppas att kommunen går in med sitt stöd. Den fjärde april ska vi samla föreningar och entreprenörer här i Gamleby till ett stormöte.

Skeppsvarv och hällristningar

I Kulturhamn Gamleby kommer man öppna upp det anrika Holms varv med utställning av Holmbåtar och fotografier. Det blir även guidade båtturer till Träskeppsvarvet vid Casimirsborg, där man kan följa underhållsarbetet av skonarna Vega och Linnéa, som har Gamleby Hamn som hemmahamn.

- De är både flytande muséer och aktiva fartyg. Det blir även guidade turer till hällristningarna i närheten av varvet, säger Egil Bergström.

Det kommer också att knytas utbildning i skeppsbygge och träskeppsbevarande till hamnområdet.

Unikt för Sverige

På den stora öppna hamnplanen ska det finnas plats för utställningar, äventyrslek för barn, fisk- och grönsaksmarknad samt ett maritimt utomhusmuseum. Tjust Bastuförening, gästhamnen och småbåtshamnen är andra delar av Kulturhamn Gamleby.

- Dagens hamn är förfulad och nedgången. Nu ska vi ändra på det och med enkla medel försköna hamnen och göra den tillgänglig och attraktiv för allmänheten, säger Kerstin Bergström.

- Det finns inget liknande i Sverige och det kommer att bli ett bra komplement till Astrid Lindgrens Värld, Lysingsbadet och andra attraktioner i närheten.

Lena Dahlberg