• Richard Nilsson från Västervik älskar att dansa och har utbildat sig vid Balettakademin i Stockholm. Nu flyttar han till Florida för att jobba som showdansare. Foto: Josefine Wijk Hoffmann

Krokig väg för att nå sina drömmars mål

Viktigt med kämpaglöd för att ta sig igenom livets motgångar

Richard Nilssons resa har inte varit enbart en dans på rosor. Han växte upp i Västervik med ett starkt dansintresse samtidigt som han kom underfund med att han var homosexuell. – Jag tror att människor i min omgivning hade svårt att acceptera att jag var en dansare. Och inte bidrog min homosexuella utstrålning till att det blev lättare.

VÄSTERVIK

Richard Nilsson, 23, född och uppvuxen i Västervik. Han har utbildat sig till professionell balettdansare på Balettakademin i Stockholm och är nyligen examinerad. Idag lever han sitt liv på söder i Stockholm, i Midsommarkransen.

När Richard Nilssons dansintresse uppstod i sexårsåldern formades samtidigt en dröm hos honom; att komma in och studera på dansskolan Balettakademin i Stockholm. Han insåg tidigt att Västervik inte kunde erbjuda honom det han strävade efter. Att staden inte kunde bidra till utveckling inom dansen på en professionell nivå men också att vara sitt rätta jag, en homosexuell dansare.

– När jag bodde i Västervik kände jag att staden inte var rätt för mig. Det var inte rätt plattform, helt enkelt. Jag kommer härifrån men det är inte mitt öde att stanna kvar här.

Yrkesförberedande

Han beskriver sin resa med orden blod, svett och tårar. Trots motgångar och en negativ omgivning kämpade han hårt för sin dröm. Han studerade på Västerviks Gymnasium på linjen estet/dans och efter studenten sökte han till Balettakademins treåriga dansarutbildning.

Trots hårt slit kom han inte in där han ville, utan istället på en ettårig yrkesförberedande utbildning.

Detta såg han inte som en motgång utan snarare som en chans att utvecklas för att sedan på nytt söka till det han verkligen drömde om. En dansaudition senare kom beskedet att han äntligen kommit in och målet var nått.

Richard Nilsson tog examen från Balettakademin i juni och arbetar nu i Stockholm på baren Mälarpaviljongen - som diskare.

– Det är inte jobbet jag vill livnära mig på utan det är en inkomst till de räkningar som måste betalas.

Bubblande känslor

Tiden efter examen handlar om att marknadsföra sig själv som dansare och söka så många dansjobb som möjligt. Hans filosofi är att alla dansjobb är viktiga, om de så är stora eller små.

Han har nyligen börjat som showdansare för barn på Viking Line. Detta ser han som en bra merit i sitt CV inför kommande arbeten. På midsommarafton fick Richard Nilsson ett positivt mail från USA där han blev erbjuden ett dansjobb i Florida på ett kryssningsfartyg som showdansare.

– Beskedet gjorde att tusen känslor bubblade inom mig. Många års slit har äntligen lönat sig. De kommande månaderna består nu av förberedelser inför flytten till USA.

Tydlig karriärstege

Trots många motgångar och personpåhopp har Richard Nilsson i hela sitt liv alltid haft ett starkt driv och en enorm kämpaglöd. Han har aldrig gett upp och hans hårda slit har tagit honom till några av de plattformar han strävat efter. Det är en tydlig karriärstege från små jobb med dålig standard till dansjobb på Viking Line och sedan jobb i Florida.

Han möter fortfarande människor som är tveksamma till att dans är ett yrke som går att livnära sig på. Han tycker det är viktigt att andra inser allvaret i att det är en bransch precis som ett arbete på kontor eller som läkare.

– Jag försöker livnära mig på det här för det är vad jag älskar och mitt levebröd.

Ständigt nya mål

Richard Nilsson vill motivera och inspirera människor i alla åldrar. Med en stark vilja, tro på sig själv och hårt arbete kan drömmar mycket väl slå in. När du uppnår dem– skaffa nya.

– Du har rätten och möjligheten att bygga upp ett liv, en karriär, på de drömmar du har och på dina egna villkor, säger han.

Richard Nilsson är långt ifrån klar som professionell dansare. Precis som han säger själv, när han uppnår sina drömmar skapar han nya. Innan han pensionerar sig från dansen vill han resa och ta dansklasser och delta på dansfestivaler runt om i världen. Han vill bredda sig på alla möjliga sätt inom dansen och kunna sätta ihop ett imponerande CV, när han en dag slutar.

– Jag vill göra det jag älskar att göra och just nu är det att dansa. Jag kommer att älska det i många år framöver, lovar han.

En livsstil

Något som ligger Richard Nilsson varmt om hjärtat är att få ge något tillbaka till sin hemstad. Trots att staden inte var rätt för honom visar han ändå stor tacksamhet för att Västervik och Västerviksborna har hjälpt honom att nå sina drömmar och framgångar.

Kanske flyttar han tillbaka om några år och då för att upprätthålla dansen i Västervik.

– Jag känner att jag har valt världens bästa yrke för det är vad jag älskar att göra. Det har blivit min livsstil och inkomst, avslutar han.