• Jessica Bergman gillar att skapa med händerna.
  • Här är lite olika kreationer som Jessica sytt.

Kreativa Jessica skapar med händerna

25-åriga Jessica Bergman från Ankarsrum gillar att skapa med händerna. Att vara kreativ och göra tanken till handling är det som driver mig, säger hon. Hon syr sina egna kläder, tycker om att fotografera och håller också på med dekorations- och spetsarbetet frivolitet, ett knytarbete med ursprung från makramé och som inte är så vanligt idag.

Jessica växte upp med pappa Stig, mamma Rose-Marie och sin äldre syster Sarah i Gunnebo där hon också gick i skolan. Efter högstadiet i Ankarsrum fortsatte hon att läsa och tog studenten på Västerviks gymnasium, där hon läste Hantverksprogrammet inriktning florist.

Även om man som florist får, som Jessica vill, arbeta med händerna, var det emellertid något helt annat hon gärna ville syssla med. Jessica sökte därför in och gick den tvååriga utbildningen Textil och Design på Gamleby Folkhögskola.

– Där lärde jag mig jättemycket tack vare de fantastiska lärarna, säger Jessica. Vi läste sömnad och vävning med huvudinriktningen att sy kläder.

Syr egna kläder

Hennes klädgarderob i hemmet på Tjädervägen i Ankarsrum, där hon är bosatt sedan förra året, är fyllt av egentillverkade klänningar i skiftande utförande.

– Jag älskar att sy klänningar, fortsätter hon och visar för vår tidning stolt upp några av de kreationer hon själv utformat och sytt upp.

– Genom att sy själv får man ju de kläder man så gärna vill ha, tillägger hon.

Samtidigt tar Jessica fram och visar några små vackra spetsarbeten hon gjort den senaste tiden. Ett verkligt pysselarbete.

– De är gjorda med ett speciellt arbetssätt som heter frivolitet. Det är garn som bildar mönster med hjälp av små, små knutar, berättar hon.

– Jag tror inte att det är så många som håller på med frivolitet, själv har jag lärt mig det mesta via youtube, skrattar Jessica.

Vävning

Ett annat av Jessicas stora intressen och som hon lärde sig i Gamleby, är vävning. Nu i dagarna håller hon på att sätta upp en väv i en vävstol i Skinnaremåla, Västrum. Där kommer hon att väva trasmattor under våren.

Att vävstolen finns just i Västrum och inte hemma i Ankarsrum beror på att Jessica där har en släktgård, där hennes pappa, Stig Karlsson, växte upp. Idag bor hennes faster Gerd där och hon gläds åt Jessicas vävintresse och låter henne gärna ha ett av rummen till detta. Att vävstolen dessutom tidigare använts av Jessicas farmors mor ger ju lite extra historisk krydda.

Det är åtskilliga somrar som Jessica under uppväxtåren tillbringat i Skinnaremåla, där pappan brukar ägorna och även har ett stort antal får. Där har också Jessica fått lära sig fårskötsel från grunden och hemma i lägenheten finns givetvis fårskinn från deras egen gård.

Fotointresse

När Jessica läste på gymnasiet, gick hon även en fotokurs och har sedan dess fortsatt att själv lära sig att experimentera med bilder. Mest gillar hon bilder från naturen och speciellt då foton tagna kvälls- och nattetid.

– Man får fram intressanta och speciella färger ur mörkret, som man annars inte ser med blotta ögat, menar hon.

Många av fotona blir till konst, som hon bland annat visar upp vid olika arrangemang. Denna vecka ska hon till exempel visa upp sina nattbilder för medlemmarna i Ankarsrums Fotoklubb.

Skolmat

Men drömmen om att ha kreativiteten som yrke kan vara svår att realisera. Efter utbildningen i Gamleby genomgick Jessica därför utbildning till måltidsbiträde och kallskänka hos Lernia i Oskarshamn.

Hon har fram tills nu arbetat på Ankarsrums skola och förskola inom kommunens kostenhet och denna vecka byter hon arbetsplats till gymnasiet i Västervik.

Hon har ju ännu i färskt minne vad hon tyckte om maten under sin skoltid.

– Som elev var man inte alltid så positiv till skolmaten, minns hon. Men efter att själv vara en del av tillagningen så respekterar man maten på ett annat sätt. Eller också är det för att man blivit äldre, säger 25-åringen och ler.

Gillar resor

Jessica har alltid tyckt om att resa. Under uppväxten var hon med föräldrarna på ett flertal resor runt om i Sverige, men numera hägrar resor till andra länder.

Under hösten 2016 gjorde hon, tillsammans med kusinen Jennifer Norrström, en minnesrik resa till Las Vegas i USA.

– Det var en fantastisk upplevelse att bara gå omkring på huvudgatan The Strip, med alla intressanta människor och fantastiska shower med bland annat eld, säger Jessica Och ovanpå detta massor med ljusreklam i alla dess färger.

– Grand Canyon var storslaget att få uppleva och helikopterturen på 15 minuter kvällstid ovanför Las Vegas är något man aldrig glömmer, fortsätter hon drömskt. Horisonten var full av belysning i olika färger. Det var nog en av de bästa upplevelserna på vår resa.

I sommar går resan till England, där de bland mycket annat vill se Madam Tussauds vaxkabinett, men hon drömmer också om att kunna göra resor till Japan eller Kina.

Och ännu har ju den unga och kreativa tjejen framtiden för sig för att kunna uppnå drömmarna om såväl dessa resor, som att i framtiden kunna försörja sig på sitt konstnärskap.