• Tord Wessman är kursledare i att hantera en motorsåg på säkert sätt.

Körkort för ökad säkerhet

Morgonen är kylig men den värmande marssolen visar sig snart från sin bästa sida och gör skogsdungen härligt behaglig att vistas i. Här har ett färgglatt gäng samlats med motorsågar i högsta hugg. Redo att ta körkort. Motorsågskörkort.

Tord Wessman har stor erfarenhet av att jobba med motorsåg, både som lärare på Gamlebygymnasiet och för eget bruk. Nu är han kursledare inom Studieförbundet Vuxenskolan där kurser i att ta körkort på motorsåg är väldigt populärt.

- Den 1 december 2012 kom nya regler som säger att du ska ha dokumenterad kunskap i att hantera motorsåg. I praktiken innebär det att gå en utbildning och sedan ”köra upp” för en examinator.

Skärpta krav

Precis som med bilkörkortet har även motorsågskörkortet bokstäver för olika nivåer.

- Lite förenklat kan man säga att A står för att kunna hantera en såg, att använda den till vedhuggning till exempel. B handlar om att kunna fälla ett träd och C gäller mer avancerad fällning och att jobba i stormfälld skog, säger Tord Wessman.

- Jag tycker det är jättebra att de skärper kraven. Det har hänt mycket olyckor, särskilt i samband med all stormfälld skog efter ”Gudrun”.

Fika ofta

Även den mest erfarne skogsarbetare kan behöva en kurs i att använda motorsåg, enligt Tord Wessman.

- Det händer mycket på den tekniska sidan, även jag har fått lära om eftersom det är lätt att lägga sig till med olater. Det forskas en hel del inom det här området och säkerheten i skogen har förbättrats avsevärt tack vare det.

- Har du en bra arbetsteknik blir du inte trött lika lätt – och därmed minskar skaderisken. Sedan är det viktigt att hålla blodsockret på rätt nivå, alltså att fika ofta, säger Tord Wessman och skrattar.

Lena Dahlberg