• Bo Ingelberg, musikdirektör i Västerviks församling, berättar att flera av arrangemangen flyttas till Sankta Gertruds kyrka, bland annat julottan. Foto: Lena Dahlberg
  • Adventskonserten och Luciakröningen är flyttad till Marieborgskyrkan.

Konserter flyttas till andra kyrkor

Sankt Petri kyrka avstängd

Flera av de framträdanden som skulle varit i Sankt Petri kyrka måste ställas in på grund av risk för ras från taket. Detta gör att färre besökare får möjlighet att gå på några av de mest populära arrangemangen framöver.

Adventstider närmar sig och på söndag, den första advent, brukar det enligt tradition vara Adventskonsert i Sankt Petri kyrka. Något som nu måste flyttas.

– Vi kommer att vara i Marieborgskyrkan istället. Det får visserligen inte plats en lika stor publik, men istället gör vi två konserter, säger Bo Ingelberg, musikdirektör i Västerviks församling och dirigent till Adventskonserten.

Någon större skillnad i den musikaliska upplevelsen tror inte Ingelberg att det ska bli.

– Nej, det är inte orgeln som spelar huvudrollen. Tack vare orkestern och den stora kören kommer det bli ett bra musikaliskt evenemang.

Få ser Lucia

Söndagen den 8 december är det kröning av Västerviks Lucia. Även den flyttas till Marieborgskyrkan, som tar cirka 250 personer jämfört med Sankt Petris 600 platser. Det betyder att många Västerviksbor missar kröningen.

 – Här kan vi tyvärr inte göra fler än ett framträdande. Det skulle bli konstigt att kröna lucian två gånger. Men för de som får plats blir det en mysig och fin upplevelse, säger Bo Ingelberg.

Julotta som förr

När det gäller andra evenemang i Sankt Petri kyrka flyttas de till Sankta Gertruds kyrka. Sankt Petri hålls tills vidare stängd till och med trettonhelgen.

– Det blir lite mer jobb för oss som jobbar med det, men flytten kommer inte drabba kyrkobesökarna. Sankta Gertrud är ju i vanliga fall en sommarkyrka men den går bra att värma upp den med. Ingen ska behöva frysa.

– Förr i tiden var det alltid julotta i Sankta Gertrud. Den som vill uppleva det igen bör passa på i år, tycker Bo Ingelberg.