• Anne Elmdahl bor i Linköping, men har sina rötter i Blackstad. Hon har jobbat som hemslöjdskonsulent i många år. Sedan ett par år tillbaka har Anne företaget Twistin´of Sweden tillsammans med Elisaberh Johansson från Mörlunda.
  • Anne Elmdahl har tillbringat många timmar vid vävstolen under åren. Numera är hon marknadsansvarig i företaget Twistin´of Sweden med målet att nå ut med svenska hemvävda kvalitetstyger på den europeiska designmarknaden.
  • Olika kvalitéer används till gardiner, kuddar och filtar. Eller kanske inom industri eller exklusivt mode. ”Vi är öppna för allt”, säger Anne Elmdahl. Foto: Idha Lindhag

Knyter nya kontakter på designmässa i Milano

Anne Elmdahl, Twistin´of Sweden ”Våra vävda tyger ska ut i Europa”

De vackra vävda tygerna är nästan transparanta och passar lika bra till gardiner som klänningar. De tjockare kvalitéerna används till kuddar och filtar. Eller varför inte till ljuddämpning inom industrin? - Vi sticker ut hakan och hävdar att våra kvalitetstyger lämpar sig för det mesta. Men visionen är att Chanel ska klä sina modeller i våra tyger, säger Anne Elmdahl.

Anne Elmdahl bär en svart klänning som ser väldigt dyr och exklusiv ut. Olika kvalitéer är sammanfogade och resultatet är en både vacker, originell och funktionell klänning.

- Vår vision är att något av de stora modehusen, varför inte Chanel, ska få upp ögonen för våra tyger och använda dem till sina kollektioner. Det är där våra tyger hör hemma, säger Anne Elmdahl som tillsammans med Elisabeth Johansson från Mörlunda driver företaget Twistin´ of Sweden.

Fastnade för vävning

När Anne (på den tiden Svensson) från Lörstad, Blackstad, slutade nian i Gamleby i slutet av 70-talet var hon inte alls pigg på att läsa vidare. Det enda som var roligt i skolan var textilslöjden.

- Jag gick därför en ettårig hemteknisk utbildning i Gamleby. Där fick vi bland annat lära oss mycket om vävning, sömnad och matlagning. Det var jätteroligt och jag fick tillbaka läslusten igen.

Efter att ha läst samhällsprogrammet på Västerviks gymnasium blev det en vävutbildning på Gamleby Folkhögskola.

- Den var verkligen toppen! Där träffade jag även min nuvarande kollega, Elisabeth Johansson, som då var hemslöjdskonsulent i Kalmar.

Intresse för ekonomi

Efter Gamlebytiden har Anne Elmdahl utbildat sig inom det mesta som har med textilier att göra och under flera år arbetat som hemslöjdskonsulent.

- Hemslöjdskonsulenter finns i varje län och uppgiften är att värna om hemslöjden. Oftast arbetar vi rådgivande, men även praktiskt med till exempel utställningar. Jag är väl lite ovanlig eftersom jag är mest intresserad av den kommersiella biten och att jobba i butik.

Anne har haft många olika projektuppdrag över hela Sverige och även varit med och startat butiken Svensk Slöjd i Stockholm för 12 år sedan.

- Det är unikt att en sådan butik startar i våra dagar. Det visar att det trots allt finns en marknad för den här sortens produkter.

Företag med ”en twist”

Anne Elmdahl har även hunnit med elva år som lärare på Gamleby Folkhögskola och mellan 2006 och 2010 var hon butikschef på Östgöta Hemslöjd i Linköping. För två år sedan startade hon företaget Twistin´of Sweden tillsammans med Elisabeth Johansson.

- Jag tänker så här: är det verkligen omöjligt att sälja hemvävda kvalitéer med en bra timpenning? Borde det inte finnas en marknad? Kanske inte här, men i Europa?

- Jag har mött så många duktiga människor under de 30 år jag arbetat inom hemslöjden och det finns en hel del jag vill testa. Jag tror på kvalité och på produkter som håller – det ligger i tiden.

Blicken mot Europa

Med företaget Twistin´of Sweden försöker Elisabeth och Anne tänka ”utanför boxen”.

- Det behöver inte bara handla om gardiner, mattor och dukar. Varför inte ljuddämpande inredning till lastbilar eller textilier inom industrin? Vi är öppna för alla förslag och för alla marknader!

Just nu förbereder de sig för att åka till Milano och en av världens största möbelmässor, Salone del Mobile 2013.

- Vi ställer ut på en designmässa i stadsdelen Lambrate. Där visar många designskolor upp sig och massor med journalister, trendspanare och bloggare söker sig hit. Vi kände att vi stack ut förra året och fortsätter nu att bygga vårt nätverk.

Men visionen handlar om något helt annat, en dröm som få uppnår.

- Vi vill leverera handvävda tyger till Chanel. Det är säkert jättesvårt – men inte omöjligt. Vi vänder oss till en exklusiv målgrupp, och den gruppen finns inte här i Sverige utan i Europa.

Lena Dahlberg

Twistin´of Sweden

Startade: februari 2011.

Ägare: Anne Elmdahl, marknadsförare och Elisabeth Johansson, produktutvecklare och formgivare.

Produkter: handvävda tyger i olika kvalitéer som används till bland annat kläder, gardiner, kuddar, filtar och kaknät. ”Vi har massor med andra, lite kontroversiella idéer”.

Samarbetar med: gärna unga designers, både inom webb, reklam, design och formgivning. ”Det är en medveten satsning”

Aktuella med: utställning i Milano 9-14 april i samband med möbel- och inredningsmässan. ”Det är andra året vi ställer ut”

• Annons