• Gården Strömsnäs ligger vackert vid Mjösjön utanför Hjorted. Hans Åkesson är tredje generationen på gården. Foto: Lena Dahlberg
  • Hans Åkesson har renoverat en McCormick-Deering med järnhjul från 1939. ”Den låg nedplockad i en lada, helt rostig. Jag köpte den för 500 kr, lät delarna ligga i rostolja i tre år innan jag började skruva ihop den”.
  • Förgasaren till McCormick-Deering är i brons. Och vacker som ett konstverk, tycker Hans Åkesson.
  • En Cadillac De Ville från 1960 står på vinterförvaring tillsammans med olika veterantraktorer.
  • Logen är fylld med veterantraktorer, bland annat en grålle från 1949 med värme i sitsen.
  • En blåslampa från 1930-talet med lödningstillsats. Fullt fungerande, precis som alla andra äldre prylar och maskiner hos Åkesson.

Klurig mekaniker som gärna för sin kunskap vidare

Hans Åkesson, ordförande i Hjorted hembygdsförening

Det där med traktorer var inte något som intresserade Hans Åkesson som ung. Bilar var betydligt roligare. Men det mekaniska intresset och nyfikenheten på gamla saker ledde till att det numera står mer än tio veterantraktorer på gården. Bland annat. – Och de fungerar. För mig har det alltid varit viktigast att det luktar, låter och rör på sig.

Det är slutet av mars och vårens försiktiga värme har ännu inte hunnit sätta färg på landsbygden. Det är dock inte svårt att se hur fint Hans Åkessons lilla gård Strömsnäs ligger, omgiven av hagmarker och med Mjösjön strax nedanför.

När han slår upp logdörrarna på vid gavel och släpper in eftermiddagsljuset visar sig en salig blandning av diverse motorer och fordon, bland annat en blå Cadillac De Ville från 1960, Volvo typ 230 från 1957 och fullt fungerande tändkulemotorer. En ”grålle” från 1949 har något så ovanligt som vattenburen värme i sitsen.

– Det var pappas gamla grålle som gjorde att jag började intressera mig för veterantraktorer. Jag har aldrig sett mig som samlare, men nu får jag nog erkänna den ”diagnosen”.

Anor från 1770-talet

Hans Åkesson är tredje generationen som bor på Strömsnäs. Från början var det en liten arrendegård under Hjorteds pastorat. 1949 övertog Åkessons farfar Karl David Karlsson arrendet.

– Gården har anor från 1770-talet och det har alltid bott torpare här som brukat markerna. 1958 tog pappa Åke Karlsson över, förmodligen lite mot sin vilja. Han hade utbildat sig till snickare och byggmästare, men när farfar dog fortsatte han med gården.

– 1987 slutade pappa med korna och blev då erbjuden att köpa husen och tomten. Hösten 2000 flyttade jag och min sambo Elisabeth Reidefors hit, fast jag alltid tänkt att jag inte skulle bo här.

Inget museum

Hans Åkessons intresse har alltid legat åt det mekaniska. Efter fordonsteknisk linje på gymnasiet hjälpte han sin pappa som snickare och med arbetet på gården innan det blev jobb på Gunnebo bruk 1979, numera Gunnebo Industrier.

– Jag jobbade i produktionen i åtta år, men har sedan varit reparatör. Det finns många specialmaskiner där och man måste kunna både hydraulik, svetsning, smide och mekanik.

Mekaniker som jobb och mekaniker på fritiden. Men inte nog med det. Hans Åkesson drivs även av sitt intresse i egenskap av ordförande i Hjorted hembygdsförening.

– Att bara ha gamla maskiner och motorer som museiföremål är inget för mig. För att få folk intresserade måste de röra på sig, gärna lukta och låta också.

Funktionen viktigast

Även om Hans Åkessons intresse för äldre fordon av olika slag började med mopeder och amerikanare så har han alltid haft en koppling till traktorer.

– Jag åkte på grållen innan jag kunde gå, satt i pappas knä. När jag var sex år fick jag köra den själv. Den blev sedan kvar när pappa sålde av djur och maskiner.

Med åren har det blivit fler och fler veterantraktorer. Inga glänsande utställningsobjekt, det viktiga är att de fungerar.

– Några är renoveringsobjekt, men de flesta kan jag köra lagligt med.

Engagemanget i hembygdsföreningen började i mitten av 1990-talet i samband med att styrelsen försökte hitta sätt att locka besökare till hembygdsgården.

– Det bestämdes att vi skulle ha en Motor & Hantverksdag. De lite äldre trodde kanske inte så mycket på idén, men det visade sig att folk var intresserade av gamla maskiner och fordon som fungerade.

Engagerad ordförande

Resten är historia, som det brukar heta. Föreningen fick en nytändning, och ett välbehövligt tillskott i kassan. Det gjorde bland annat att ett sågverk kunde byggas.

– Det har funnits många ”bonnsågar” i de här trakterna och fortfarande finns det kunskap kvar. Många äldre hjälpte till och jag bidrog med en tändkulemotor. 1998 var sågverket klart.

– Jag gick in som ordförande för några år sedan. Drivkraften är att visa maskiner och motorer som fungerar. Jag trodde väl aldrig att mitt intresse kunde komma till nytta.

– Det roligaste är att föra vidare kunskapen. Vi är inte så många som vet hur man startar en tändkulemotor och kör ett gammalt sågverk längre.

Hjorted hembygdsförening

Verksamhetsåret börjar med vårstädning i parken den 26 april. Efter det följer bland annat vårvandring, midsommarfirande och slåtter. Motor- och hantverksdagen är den 23 augusti.

Fakta Hans Åkesson

Bor: Strömsnäs utanför Hjorted

Familj: sambo med Elisabeth Reidefors

Husdjur: tre katter