• För 1,5 år sedan flyttade marinbiolog Kevín Zelnio från USA till Mörtfors. I höstas började han brygga öl i Hotell Fängelset. Foto: Lena Dahlberg
  • Det har tagit tid att bygga upp verksamheten men nu är Kevin Zelnio i full gång. I behållaren på bilden blandas alla ingredienser. När allt är klart förs ölen över till tankarna i bakgrunden för att jäsa. Efter tidigast en månad är ölen klar att tappas på flaska.
  • Kevin Zelnio brygger sex olika sorters öl, plus några specialare som bara säljs hos Hotell Fängelset.

Kevin – från marinbiolog till ölbryggare

Lokalproducerat julöl

Det jäser i tunnorna i Bryggeri Fängelset. Bryggmästare Kevin Zelnio jobbar för fullt för att Västerviksborna ska kunna prova öl till jul i puben på Hotell Fängelset. – Julölen är en belgisk ale, med touch av kanel och vanilj.

Kevin Zelnio, hans svenska fru Linda och deras två barn flyttade från USA till Mörtfors för 1,5 år sedan. Bristen på arbete gjorde att han startade mikrobryggeri i Hotell Fängelset.

–  Jag är egentligen marinbiolog och har jobbat med att skriva populärvetenskapliga artiklar, men det finns inte så många sådana jobb. Eftersom min hobby var att brygga öl ville jag prova om jag kunde starta ett mikrobryggeri här i Västervik – och det verkar funka riktigt bra.

Standard och special

Släkt och vänner uppmuntrade Kevin Zelnio och efter en marknadsundersökning kunde han konstatera att det inte fanns några direkta konkurrenter i det här området.

Efter att ha fått kontakt med Kenth Carlsson, ägare till Hotell Fängelset, var de överens. Zelnio kunde visst få starta sitt bryggeri i lokalerna. Bryggeri Fängelset blev namnet på Västerviks första mikrobryggeri.

– Det har tagit lång tid att fixa alla papper och att bygga upp verksamheten, men nu är jag i full gång och kan erbjuda både ett standardsortiment och några specialare som bara säljs här.

Lägre alkoholhalt

Förutom att brygga öl till Hotell Fängelsets pub leder han ölprovningar och berättar om öl och bryggning. En öl med lägre alkoholhalt är också på gång.

– Jag hoppas kunna sälja folköl till nästa sommar. Det är många som efterfrågar det.

– Inom några veckor kommer man också kunna köpa min öl på andra ställen i Västervik, men specialarna finns bara här.