• Kenth Thernström har haft den elektromekaniska verkstaden El-Motor i 44 år. I företaget finns också sonen Oskar Muukki och sonhustrun Nadja Muukki.
  • Kenth Thermström har alltid gillat att skriva, det mesta har dock hamnat i skrivbordslådan, men för några år sedan bestämde han sig för att ge ut sina berättelser från barndomens Målilla.
  • Tre böcker med berättelser om händelser och personer har det blivit sammanlagt. Den nyaste boken (till höger) är diktboken Mellan blixt och knall som kom i mars 2013.

Kenth skriver prosa och poesi om vanligt ”fôlk”

Hos familjeföretaget El-Motor renoverar man elmotorer, säljer kullager och kilremmar och servar olika företags maskiner och motorer. Det få vet är att här föds även tankar som sätts på pränt. - Nu har jag gett ut min tredje bok, en diktbok, säger Kenth Thernström.

De tre böckerna är inget han vill skryta eller framhäva sig med precis, snart 70-årige Kenth Thernström. Men lusten att sätta ord på pränt har funnits där länge. De flesta alster har dock hamnat i byrålådan eller i en pärm.

- För några år sedan var det nån som tyckte jag borde låta trycka det jag skrivit. Det blev min första bok: Rolie Mänsker. Den är skriven på den dialekt jag växt upp med i Målilla.

44-årigt familjeföretag

Kenth och Lillemor Thernström flyttade från Målilla till Västervik i slutet av 1960-talet. Kenth var utbildad motorlindare men eftersom det var ont om jobb i hemtrakterna blev det en egen elektromekanisk verkstad i Västervik istället. I de nuvarande lokalerna på Markörgatan har företaget funnits i minst 35 år, enligt Kenth.

- Men vi letar efter något större så att vi kan få plats med våra lager och utvecklas. Här är för trångt.

Förutom Kenth och Lillemor finns även sonen Oskar Muukki och sonhustrun Nadja i företaget, som nu kan räkna 44 år i branschen.

- Vi renoverar och servar alla sorters motorer, reparerar maskiner och säljer tillbehör som kilremmar, kullager och packboxar.

Tänkvärda ord

Sedan var det ju det här med böckerna. Sena kvällar och nätter har resulterat i tre böcker, än så länge.

- Jag har alltid tyckt om att skriva. De två första är lättsamt roliga och handlar om människor och händelser från barn- och ungdomsåren i Målilla. Från 1950 till 1963 ungefär.

Diktboken ”Mellan blixt och knall” är lite djupare, med tänkvärda ord där Kenth funderar över den tid vi lever i nu: ”Varför behandlar vi ömtåligt glas med silkesvantar, men låter sköra människor hamna på gatan?”.

Lindare är ett yrke på väg att dö ut, enligt Kenth. Kanske borde fler ta lärdom av mekanikern Thernström. Både när det gäller hans kunskaper om motorer och hans tankar om hur vi människor fungerar.

Lena Dahlberg