• Kenneth Bjelkenfalk öppnade Magazin 13 i november i Överum. ”Allt är bättre här än i Stockholm. Luften, miljön och folks vänlighet”. Foto: Lena Dahlberg

Kenneth öppnade antikaffär i Överum

Efter 40 år som butiksägare i Stockholm, inom flera olika branscher, valde Kenneth Bjelkenfalk och hans fru Karin att lämna huvudstaden för ett lugnare boende i Överum. Och för att öppna butiken Magazin 13. – Det går ju inte bara att lägga av efter så här många år i branschen.
Det är säkert många Överumsbor, och andra antik- och kuriosaintresserade med för den delen, som är glada över liv och rörelse i det gamla Almborgshuset i Överum igen. Sedan november förra året är skyltfönstren fulla med allt som behövs i ett hem – men av äldre datum.
– Här finns möbler, porslin och allt du kan tänka dig. Det mesta från 1930 fram till 70-talet.

Tröttnade på storstaden

Kenneth Bjelkenfalk har alltid varit affärsman och haft butik, bland annat inom kläder, grammofonskivor och import av second hand-kläder.
– Jag var den första som började sälja begagnade kläder på Drottninggatan i Stockholm. Och inte bara där. Vi hade butiker i både Umeå, Västerås och Uppsala. Samt danspalats i Vallentuna...
För några år sedan började han tröttna på storstadens stress, avgaser och svårigheterna att vara butiksägare med sjunkande försäljning och snatterier.
– Av en slump såg jag att Almborgshuset var till salu, åkte hit och bestämde mig i stort sett på en gång.

Fyllt hela huset

I maj förra året stängde paret Bjelkenfalk butiken i Stockholm. Huset i Täby såldes den 12 november och den 15:e samma månad öppnade Magazin 13 i Överum.
– Jag satte ut några stringlampor och ett dragspel i skylten, mest för att visa att det var något på gång här. De såldes med en gång.
Kenneth Bjelkenfalk har fyllt bottenplanets 185 kvadrat, samt källare och garage, med allt från småprylar till möbler.
– Jag köper in det som ser roligt ut och det som har rätt design. Det ska inte vara renodlad loppis, inte heller bara antikt.

Kan inte sluta

Butiken har varit stängd ett tag för inköp och för att familjen ska få ordning på sakerna. Nyöppning är tänkt till den 31 januari.
– Jag ska ha öppet fredagar till söndagar till att börja med. Lite vila kan man ju behöva också när man är pensionär. Men att sluta i den här branschen går inte. Det går inte att hålla fingrarna i styr helt enkelt.