• Karismatisk, ödmjuk och vänlig. Möt Peter Hirschman, ledande både i affärsvärlden och på innebandyplanen i ett samtal kring årsskiftet. Foto: Mikael Kindman.

Karismatisk, ödmjuk och vänlig

Möt Peter Hirschman, ledande i både affärsvärlden och på innebandyplanen

Han är karismatisk. Han är ödmjuk. Han är vänlig. Möt Peter Hirschman, Västerviks bäste innebandyspelare och vd på Jojjen i ett samtal kring årsskiftet.

När jag skulle åka och göra det här personporträttet på Peter Hirschman så tänkte jag på olika bildidéer. Vd:n på det stora företaget bakom det maffiga skrivbordet i mörk ek, med ordförandeklubban i handen skulle bli perfekt, tänkte jag. Det sprack.

Hans integritet sa honom att han inte ville bli fotograferad bakom skrivbordet. Förresten hade han inget stort maffigt skrivbord i mörk ek, men framförallt: Han är inte den alltför vanliga ”management-by-fear-bossen”, utan en ovanligt karismatisk, ödmjuk och vänlig person.

Ta nu inte Peter Hirschmans vänlighet som ett svaghetstecken. Han vet vad han vill, annars hade han inte suttit som vd på välmående charkuteriföretaget Jojjen i Västervik – och han hade inte varit Västerviks bäste innebandyspelare.

Är det inte svårt att kombinera de här rollerna som ledande företagare och ledande idrottsman?

– Jo, lite kanske, svarar han, men vill man så går det. Ibland tvingas jag dock stå över träningar och matcher.

Peter Hirschmans innebandyintresse startade som för så många andra i unga år med spel hemma på gatan, men också i tennishallen i Västervik. Det låter kanske konstigt, men så här är det:

– Jag spelade tennis i Stefan-hallen, men en kväll i veckan körde vi innebandy, med småmål, berättar han. Och på den vägen är det...

Peter och hans kompisar tyckte till slut att innebandyn var roligare än tennisen, och när de fick höra att en klubb hade startats i stan så var de ”fast”.

Peter, som då var i 15-årsåldern, visade snabbt att han hade talang för den nya sporten, bara ett år senare debuterade han i A-laget.

Härlig resa

Peter och Westerviks IBK har därefter gjort en resa tillsammans, från ”gärdesgårdsserierna” ända upp i division 1. Som lagkapten och i rollen som spelande tränare har han dragit ett av de största stråna till stacken. Ja, dessutom har han ju säsong efter säsong öst in mål och levererat målgivande passningar och därmed ofta varit den som vunnit både den interna och seriens poängliga.

Förutom alla år i WIBK så har Peter provat på spel i andra klubbar, bland annat några säsonger i Vimmerby IBK och med Västerås i högsta serien.

– Åren i Vimmerby var väldigt roliga, och jag tycker fortfarande att det är kul med innebandy, säger han.

Mindre kul 2013

Mindre kul har det dock varit under 2013, både för WIBK och för Peter. Säsongen fick sämsta tänkbara inledning då han i juli slet av två korsband i foten. WIBK spelade småmål på försäsongsträningen och han råkade trampa snett på någon annans fot.

– Det gjorde fruktansvärt ont, det var till och med värre än när jag bröt foten för några år sedan, berättar han.

Det blev nästan tre månaders konvalescenstid. Inte förrän i september kunde han kasta kryckorna och börja spela igen, och fortfarande är han inte helt återställd efter skadan. Även om han börjar närma sig hundra procent så får han fortfarande ont om han tränar två dagar i rad.

– Jag vet inte om jag någonsin blir helt återställd, men det blir bättre och bättre. Nu vänder man ju i alla fall inte som den Finlandsfärja man gjorde i början av säsongen...

– Det har varit frustrerande att inte kunna prestera som man brukar, tycker han.

Ursäkt

Skadan gav ju i alla fall Peter en ursäkt, men faktum är att hela laget har underpresterat under första säsongshalvan.

– Vi var inte med ordenligt från början, inte helt och hållet fysiskt och inte var vi samspelta heller. Mitt engagemang sjönk när jag gick på kryckor. Det var inte roligt att gå och se killarna träna när man inte själv kunde vara med.

För 2014 är Peter Hirschmans önskan given:

– Många sköna segrar i division 1-innebandyn och att vi hänger kvar i serien.

 

Fakta Peter Hirschman

Ålder: 33 år (född 1980).

Familj: Flickvän.

Bor: Överum.

Intressen förutom innebandyn: Resor, design.

Önskan för 2014: Många innebandypoäng och fortsatt division 1-status.