• Maj-Britt och Per-Olof Ilhammar kunde flytta in i ”nya” Kammartorpet igen, sex månader efter branden. Som tur var spred sig inte elden till grannfastigheten, som ligger mycket nära. Foto: Lena Dahlberg
  • Nya Kammartorpet stod klart för inflyttning en vecka efter midsommar 2010.
  • Kammartorpet som det såg ut innan branden i december 2009. Maj-Britt Ilhammars pappa David Pettersson byggde huset 1932.
  • Den lilla fina fästmanssoffan kommer från Maj-Britt Ilhammars farmor Agda Pettersson. Agda och hennes John var det första paret som satt i den.
  • Sundsdal, den gamla skolan i Bjärka från 1800-talet, finns fortfarande kvar, ett stenkast från Ilhammars tomt. Här undervisade Hulda Wennerberg, boende i det ursprungliga Kammartorpet, varannan vecka.

Kammartorpet – ett nytt hus med en gammal historia

Vad är det värsta du kan tänka dig? Ställer man den frågan till människor man möter brukar svaren handla om rädslan att något ska hända familjen eller att huset ska brinna ner. Händelser som ingen borde få uppleva.

Per-Olof och Maj-Britt Ilhammar fick ett samtal halv tre på natten den 21 december 2009. Deras älskade hus i Bjärka utanför Blackstad stod i ljusan låga.

– Allt brann upp. Alla minnen efter mina föräldrar, allt arvegods. Precis allt. Maj-Britt Ilhammar minns samtalet som ingen, absolut ingen, vill få.

Allt var försent

Termometern visade på 23 minusgrader och det var massor med snö. Brandkåren från både Västervik och Ankarsrum var på plats, men släckningsarbetet handlade om att rädda intilliggande hus och mindre byggnader. Det hus Maj-Britt Ilhammars pappa David Pettersson byggde 1932 var försent att rädda. Av hennes barndomshem återstod till slut bara en murstock.

– Maj-Britt sa med en gång att hon inte ville se en tom kulle, berättar hennes man Per-Olof. ”Jag vill ha ett hus och jag vill ha det till midsommar”. Det fick hon också, ler Per-Olof och kramar sin frus hand.

Modern byggherre

Det gamla Kammartorpet från 1932 byggdes på gammal grund från 1700-talet. I slutet av 1800-talet bodde lärarinnan Hulda Wennerberg där. Hon undervisade barn från trakten i ett mindre hus ett stenkast från bostaden. Men bara varannan vecka. Den andra veckan gick hon en mil över skogen till Hultserum för att undervisa barnen i ”grannbyn”.

– Pappa David var byggmästare och inblandad i många av husen i trakten, berättar Maj-Britt Ilhammar. Självklart byggde han även familjens hus.

– Han var både påhittig och före sin tid, tillägger Per-Olof. Han byggde till exempel badrum före någon annan och bjöd sedan in byborna på kaffe. Klart de blev sugna på nymodigheter de med – och David fick jobb.

Ser eldsken

Maj-Britt Ilhammars mamma bodde kvar i Kammartorpet till 1997. Efter det tog Per-Olof och Maj-Britt över.

– Vi har nästan varit mer här ute än i vårt hus i Västervik. Det är så lugnt och skönt här.

Men för snart fyra år sedan förändrades barndomsplatsen för alltid.

– En släkting som bor nära hade varit förbi sent på kvällen och tittat till huset. Allt verkade normalt. Några timmar senare upptäcker han att strömmen gått, tittar ut genom fönstret och ser eldskenet.

– Vi åkte hit direkt, men huset var helt övertänt. Antagligen började branden i en elledning som råttorna gnagat på.

Det jobbigaste, förutom att mista alla minnessaker, har varit att skriva listor på allt som fanns i huset, tycker Maj-Britt Ilhammar.

– Men det var värt besväret. Vi har inte haft några problem med försäkringsbolaget.

Om det blev klart till midsommar? Nästan. Paret kunde flytta in i Smålandsvillan ”Västervik” veckan efter midsommar i juni 2010.

Dans och teater

Paret Ilhammar träffades på dans för 55 år sedan. Ett intresse som de hållit vid liv i alla år.

– Vi har dansat väldigt mycket, men nu är jag bara dansledare för Överums dansare och Per-Olof skriver nya danser och sköter koreografin, säger Maj-Britt Ilhammar.

– Teater är ett annat stort intresse, tillägger Per-Olof Ilhammar. Jag har skrivit teateruppsättningar, både drama, historiska spel och folklustspel i 15 år.

Kanske är det deras engagemang som gör att de håller humöret uppe, för en positiv livssyn det har paret Ilhammar, trots det som hände för snart fyra år sedan.

– Det går inte att hänga kvar vid det gamla. Det nya huset är inte fullt av minnen, men bekvämt och modernt för oss som är lite äldre.