• Efter en föreläsning ska man fika, tycker Birgitta Rasmusson.
  • Birgitta Rasmusson berättade om fika i Hallingeberg i onsdags. Foto: Bertil Andersson

Kakdrottningen besökte Hallingeberg

Birgitta Rasmusson har blivit känd för sin medverkan i TV-programmet, ”Hela Sverige bakar”, där hon kommentarer deltagarnas bakverk. Repliker som ”rasande eleganta bakverk” eller ”jag tror det drar lite i öronsnibbarna”, har gjort henne omåttligt populär bland tittarna. Nyligen besökte hon IOGT-NTO lokalen / Godtemplargården i Hallingeberg.

Under föreläsningen berättade Birgitta om kafferepets historia och hur det kom att spridas och bli en så unik svensk företeelse. Ett gammaldags kafferep hade många regler, vilka kakor som skulle finnas på bordet, hur många, i vilken ordning de bjöds, dukningen.

– Allt granskades oerhört noga av övriga gäster, och skulle något bli fel, så blev det snart samtalsämne på bygden. Kafferep var enbart för kvinnorna, men prästen i församlingen blev ofta bjuden. Det talas mycket om sju sorters kakor, och antalet var väldigt viktigt, färre fick inte förekomma, men det fick gärna vara fler, säger Birgitta.

Kafferep högsta mode

Det allra senaste trenden enligt Birgitta var en återgång till det gamla. Kafferep har blivit högsta mode och även bland den yngre generationen.

– Det ska vara kokkaffe, där hela bönor mals hemma på en kaffekvarn. Sådana säljs numera i affärerna lika fort som de sattes upp på butikshyllan. Caffe Latte, Cappuccino är numera helt ute.

Till kaffet serveras, för den som vill "vara inne", med fördel småkakor som drömmar, hallongrottor, finska pinnar med flera klassiska sorter. Cupcakes, kladdkakor och macarons som varit hett på senare år, är inte lika trendigt längre. Sedan kan man alltid toppa med en fin dukning.

– En broderad kaffeduk, med eller utan spets, går att finna för ringa pengar på någon loppis eller secondhand.