• Elever och lärare från Visskolan och Folkmusiklinjen vid Gamleby Folkhögskola ser fram emot att få framföra en lite annorlunda julkonsert i Gamleby kyrka och marieborgskyrkan om ett par veckor. Foto: Jörgen Bergström. Bilden är ett montage där även fotografen finns med som stjärngosse till vänster.
  • Nanna Walderhaug och Pelle Björnlert leder julkonsererna tillsammans med Ingrid Hogman. Foto: Lena Dahlberg

Julkonsert med folkmusik och visa

Pelle Björnlert: ”Det här blir lite speciellt”

Om ett par veckor ljuder en lite annorlunda julkonsert i Gamleby kyrka och Marieborgskyrkan. Det är elever från Visskolan och Folkmusiklinjen på Gamleby Folkhögskola som bjuder in till Jul i Folkton.

Ett 20-tal elever och deras lärare tränar nu för fullt inför något de aldrig riktigt gjort tidigare. Konserter i kyrkor. Tonerna från fiol, dragspel, flöjt, gitarr, piano, klarinett, mandolin och olika rytminstrument kommer tillsammans med körsång och solister ge en timmas julkonsert med både visa och folkmusikinslag.

– Det blir en extra twist på de traditionella julsångerna, säger Pelle Björnlert, kursföreståndare för Folkmusiklinjen.

Julig försmak

Tränat har man gjort hela hösten, nu är det en högre växel som gäller för att finslipa framträdandet.

– Nästa tisdag spelar och sjunger vi på Västerviks Musikbiblioteket & Visarkiv för att ge en liten försmak av det som komma ska, säger läraren Nanna Walderhaug som tillsammans med Ingrid Hogman ansvarar för Visskolans elever.

– Fredag nästa vecka har vi konsert på Gamleby Folkhögskola i samband med luciafirandet.

Musikdrama

Samarbetet mellan de båda musikinriktningarna kommer antagligen fortsätta till våren med fler gemensamma konserter, säger Pelle Björnlert.

– I maj är hela skolan involverad i ”Volund”, ett musikdrama som spelas upp i Gamleby Folkpark. Då blir det föreställningar för både allmänheten och skolor.