• I kväll, torsdag, inleds julhandeln med ljustal och ljuständning. Handelsledare Linnéa Östberg hoppas på lite snö och ett par minusgrader för att det ska bli så stämningsfullt som möjligt. Foto: Lena Dahlberg

Julen börjar med ljuständning

Kommande helg är det första advent och därmed är både julförberedelser och julhandel i full gång. Men startskottet går redan sent i eftermiddag, enligt handelsledare Linnéa Östberg. – Vi börjar med ljustal och ljuständning och de flesta butiker och caféer har extra öppet i kväll.

Det blir extra fokus på ljuset just i kväll. Efter Tobias Ahlstedts välkomsttal till vintern och julen tänds alla gatlyktor och ljusdekorationer igen. Marschaller skapar stämning utanför butikerna och det blir en hel del olika aktiviteter.

– Westervik Twirling Troop uppträder med eldshow, Kulturskolans elever dansar på flera ställen i stan och det blir förhoppningsvis en hel del julsånger också.

– Sedan är det bara att hålla tummarna för att det blir lite snö, ett par minusgrader och stjärnklart. Då blir det en riktig myskväll, tror Linnéa Östberg.

Första advent

På söndag, den första advent, startar den riktiga julskyltningen och de flesta butiker har söndagsöppet fram till jul.

– Räddningstjänsten kommer att finnas på plats med sin informationsvagn, Västerviks IFK har loppis i Västerviks Teater & Konferens och det blir även en del UF-företagare, föreningar och skolklasser som säljer saker på stan.

Tomteparad

Julaktiviteterna fortsätter den 20 december med tomtekväll och förlängda öppettider.

– Det blir även en tomteparad för alla barn i samarbete med Medborgarskolan. Vi hoppas att så många som möjligt tycker det är kul at klä ut sig till tomtar eller något annat som har med julen att göra.