• Att läsa jordbruk med maskininriktning har öppnat upp en helt ny värld för Moa Skedebäck. Hon kan mycket väl tänka sig att jobba som lärare på ett naturbruksgymnasium i framtiden.
  • Moa Skedebäck har numera inte koskräck och kan hantera en traktor.

Jordbruk/maskin - en helt ny värld

Innan gymnasiet var hon livrädd för kor. Trots det valde Moa Skedebäck att läsa jordbruksprogrammet på Gamlebygymnasiet. - Eftersom jag är tekniskt intresserad valde jag inriktning maskin. Något fler tjejer borde göra. Moa Skedebäck, 19

Klädd för snö och kyla och med rejäla arbetsskor på fötterna tar Moa Skedebäck emot på ”hemmaplan”. Naturbruksgymnasiet i Gamleby har varit hennes hem nu i snart tre år.

- Att flytta för att bo på internat är något fler borde göra, säger hon medan vi traskar ner till maskinparken.

- Det är så himla nyttigt att flytta hemifrån! Jag känner mig betydligt äldre och mer mogen än mina kompisar som bor kvar hemma. Jag kan verkligen rekommendera att bo på internat.

Många nya ämnen

När Moa gick i nian valde hon mellan teknisk linje eller att flytta till Gamleby för att läsa något inom jordbruk.

- Jag hade aldrig varit i en ladugård och var livrädd för kor, skrattar Moa. Det som lockade var nog egentligen att flytta hemifrån...

Eftersom hon har egen häst trodde både familj och vänner att det var hästinriktningen som lockade, men Moa valde jordbruk/maskin.

- Det är en helt ny värld med många nya ämnen – som passar mig bra. Vi har både teori och praktik och lär oss hantera olika maskiner, service, reparation, verktygshantering, odling och om djur. Jag tror säkert att jag kommer att ha nytta av det här längre fram i livet.

Lena Dahlberg

Bor: Oskarshamn

Familj: mamma Anna, pappa Stefan, två äldre bröder och pojkvännen Rikard

Djur: hästen Humor och hunden Polly

Utbildning: läser sista året på jordbruk/maskin, Gamlebygymnasiet

Intressen: mina djur

I sommar: hoppas få nattjobb inom hemtjänsten

Till hösten: ska eventuellt resa och läsa engelska och matte på Komvux

Farmtiden: gärna gymnasielärare på ett naturbruksgymnasium