• Johanna Winge läser till marinbiolog på Hawaii och är nu inne på sin tredje termin. Foto: Lena Dahlberg
  • Härliga dagar vid strand och hav, men också en hel del studier förstås! Foto: privat
  • Johanna Winge tycker att fler borde prova studier utomlands - åtminstone en termin. Foto: privat
  • Naturen på Hawaii bjuder på spekatkulära formationer. Foto: Johanna Winge

Johanna läser till marinbiolog på Hawaii

”Alla borde prova studier utomlands”

Världen är stor och full av möjligheter, så varför begränsa sig till Sverige? Johanna Winge är inte den som räds äventyr, inte ens om de finns på en ö i Stilla Havet. – Jag vill bli marinbiolog – och utbildningen finns på Hawaii. Så det vara bara att flytta!

Fågelvägen är det 11209 kilometer från Västervik till Honolulu på Hawaii. Ett avstånd som omöjliggör täta hemresor och som borde fylla vem som helst med hemlängtan.

– Visst saknar jag familj och vänner, bryggkaffe, kaviar och falukorv. Men det har gått förvånansvärt bra att komma in i det lite annorlunda livet här.

Johanna Winge tog studenten 2013 från naturvetenskapligt program inriktning miljö på Västerviks gymnasium.

– Jag hade velat bli arkeolog sedan jag var liten, men på gymnasiet tyckte jag att marin miljö och biologi var roligast. Jag letade runt lite och hittade yrket marinbiolog.

– Utbildningen finns i Sverige, men när jag även hittade den på Hawaii bestämde jag mig för att söka dit. Jag har alltid tänkt att jag ska bo där någon gång och så gillar jag engelska.

Höga kostnader

Johanna Winge åkte till Stockholm för ett möte med en studievägledare specialiserad på utländska utbildningar.

– Jag fick information och hjälp att göra en budget. Det är ju inte bara att bo i ”paradiset”. Man ska klara av att leva där också. Studentavgiften är 69 000 kronor per termin, sedan tillkommer hyra, litteratur och levnadskostnader.

– Jag sökte via Study Abroad, som har en svensk representant på Hawaii. Och kom in! Nu skulle jag alltså flytta och läsa fyra år vid Hawaii Pacific University. Jag hann nog inte tänka så mycket, det var mycket praktiskt som skulle ordnas.

Många läxor

Med mamma och morfar som sällskap reste Johanna Winge till Honolulu i augusti 2013.

– Via skolan fick jag kontakt med en tjej från Kalifornien som också sökte bostad. Vi hittade ett rum med kokvrå. Lite läskigt att bo så tätt ihop med någon man inte känner, men det har funkat bra.

– Lite senare flyttade vi till en tvåa tillsammans med en tysk kille.

Johanna Winge är än så länge nöjd med utbildningen och trivs med både lärare och skolmiljö.

– Vi får mycket hjälp, lärarna är väldigt pedagogiska och det är en avslappnad stämning här. Vi har inte ett fåtal stora tentor, däremot många läxor. Gör man det man ska under skoltid så kan man nästan vara ledig på helgerna.

Alltid sommar

Ledig tid tillbringas mest utomhus, tillsammans med andra studenter i olika aktiviteter.

– Det blir mycket häng på stranden eftersom det är 25-28 grader året runt med lite regn varje dag. Men även bergsklättring, surfing och skateboard.

Johanna Winge tycker fler borde prova på studier utomlands.

– Alla behöver ju inte läsa fyra år i ett annat land, en termin kan räcka. Det ger så mycket att träffa andra människor från andra kulturer.

Jobb utomlands

Det är förstås högre kostnader att läsa utomlands än i Sverige, men det går att få mer lån och bidrag från CSN när du pluggar utomlands, säger Johanna Winge.

– Jag har också sökt stipendier och haft så pass bra studieresultat att jag halverat min terminsavgift. Det är ju en väldig morot!

Det är tre år kvar innan Johanna Winge tar examen som marinbiolog. Vad som händer sedan vet hon inte.

– Jag hoppas förstås få jobb som marinbiolog, vill gärna forska om koraller. Eller jobba som miljökonsult för till exempel ett oljebolag. Några år till utomlands lär det nog bli i alla fall.