• Janne Johansson med sin nylackade och ombyggda Volvo T24 från 1952. Med en V8 under huven... Foto: Lena Dahlberg
  • Den tog ett par vintrar att göra iordning, enligt Johansson, men oj så fin - och ovanlig den gamla Volvo-traktorn blev. Istället för originalmotorn på drygt 30 hk finns en V8 på 120 hk.
  • Janne Johanssons loge är en enda stor samling gamla traktorer - och diverse andra bra-att-ha-saker. Bland annat en brandbil från 1936 och en ombyggd traktor: BM Teddy Typ 210 från 1953, där framhjulen kommer från en självbindare.
  • Ett pågående projekt är denna gamla Fordson från 1933 med järnhjul. Framvagnen mekar Janne Johansson med i verkstaden.

Janne har ett motorintresse utöver det vanliga

Här slängs inget i onödan...

En nylackad liten Volvo T24 från 1952. Men med fyra gånger så stark motor som originalet, en V8. En BM Teddy Typ 210 från 1953, med två framhjul från en gammal självbindare.

Att Janne Johansson gillar att bygga om och experimentera med gamla traktorer är en underdrift.

Sedan drygt 30 år tillbaka reparerar han traktorer och lantbruksmaskiner på Frödinge Maskiner i Gamleby. Fritiden ägnas åt – traktorer.

Intresset för motorer och maskiner fick han med sig från barnsben. Nu har han ett 20-tal traktorer på gården Mjölnäs i Hallingeberg.

– Jag tycker det är roligast att köpa traktorer från 1940- och 50-talen. Renoveringsobjekt som jag gör i ordning. Och jag slänger inga delar i onödan. Man vet aldrig när de kan komma till användning.

Gör lite ”extra” ibland

Ladugården och logen är fyllda med allt möjligt som har med traktorer och andra fordon att göra. Plus en hel del andra bra-att-ha-saker.

En av traktorerna syns lite extra. Lysande röd och med en V8 på 120 hästkrafter under huven. Från början var det en sliten Volvo T24 från 1952 med en motor på drygt 30 hk.

– Motorn var inte så grann när jag köpte den, så jag bytte. Tycker det är roligt att göra nåt extra ibland. Jag har haft med den på några utställningar och deltagit i traktorpulling, för skojs skull.

Järnhjul

På logen står ett kommande projekt: en brandbil av märket Chevrolet från 1936. Den har gått som vanlig lastbil först innan den byggdes om till brandbil.

Bredvid står en BM Teddy från 1953. Med starkare motor, extra breda bakdäck och framhjul från en gammal självbindare. En våning ner står ytterligare en BM Teddy.

– Jag köpte två likadana. Den ena var i originalskick, den här fick det bli lite annat av.

Nu ägnar han ledig tid åt en Fordson från 1933. En modell med järnhjul.

Helt klart är att det finns underlag för ett traktormuseum i Hallingeberg. Med både original och nya skapelser, designade av Janne Johansson.

Citat:

”En del tycker det är helt tokigt att bygga om traktorer så här. Men det är ju olika.”