• Frank Hinzmann Dambach och Cécile Dambach har öppnat upp sitt café i Lofta för femte säsongen.Lena Dahlberg
  • Frank hanterar kaffemaskinen med van hand och serverar allt från italienskt till svenskt kaffe.Lena Dahlberg
  • De gamla skolsalarna med sina höga spröjsade fönster är en vacker miljö för en fika eller lättare lunch. Väggarna pryds av den konst som för tillfället ställs ut.Lena Dahlberg
  • En doftande cappuccino med hembakade läckerheter.Lena Dahlberg

Italienskt kaffe i kulturell miljö

Tänk dig en gammal skolmiljö där spröjsade höga fönster släpper in massor med ljus till lokaler med högt i tak. Ljusa pärlspontade väggar, målade trägolv och tavlor på väggarna skapar en vacker inramning till den doftande espresson med italienska hembakade småkakor. Detta är Lofta Caffè.

För ett par veckor sedan öppnade Lofta Caffè upp dörrarna för den här säsongen, den femte i paret Dambachs ägo. Tanken är att kombinera ett italienskt café med kultur där den ena utställningen avlöser den andra.

- Vi startar med tavlor och keramik av Siv Wolgersdotter, berättar Cécile Dambach. Ytterligare fyra konstnärer ställer ut här innan säsongen avslutas i oktober.

Från Basel till Lofta

Frank Hinzmann Dambach och Cécile Dambach kommer från Tyskland respektive Schweiz och har båda en bakgrund inom teater och dans. Frank har jobbat med ljus och teknik och Cécile har undervisat, även i den vanliga grundskolan. När paret väntade Annabelle, nu elva år, ville de inte längre bo i Basel utan bestämde sig för att flytta till Céciles sommarhus i Lofta. Det är nu tio år sedan flytten gick och den gamla folkskolan från 1915 är renoverad och inrymmer både café, konstutställning och bostad.

- Det här är den finaste platsen i Skandinavien, ler Frank och ser sig nöjt omkring.

Populär cafémiljö

När tankarna på att öppna sommarcafé slog rot för några år sedan tyckte folk de var galna, och förhoppningarna var ganska låga, berättar Frank och Cécile.

- Det tar ett tag för turister och andra att hitta hit, men förra sommaren exploderade det! Nu har vi öppet helger och röda dagar från påsk till slutet av oktober. Från mitten av juni till mitten av augusti har vi öppet alla dagar. Här finns numera inte bara italienskt kaffe, alla ska kunna känna sig bekväma med utbudet och vi serverar även lättare luncher.

Lena Dahlberg

”Fika, kultur och musik är en bra kombination – det drar turister”

”Vi ville att Annabelle skulle växa upp i en helt annan miljö än vi själva hade gjort”