• Sofie Alvarsson har ett stort intresse av att engagera sig i samhällsfrågor. Här med minstingen Karl-Erik.
  • Bjursundsbron invigdes 1983. Den har en stor del i att Loftahammar kunnat utveckla sin företagaranda.
  • En typisk bild av Loftahammar, sommar sol och segling.

Intresseförening har fått en nytändning

När en landsbygdsskola hotas av nedläggning ställs en liten ort ofta på prov. För Loftahammars del blev resultatet av skoldebatten en ännu tajtare sammanhållning och ett nyväckt intresse för samhällsfrågor. – Det har blivit lite av ett generationsskifte i föreningen där vi både har kvar erfarenheten och nya krafters engagemang, säger Sofie Alvarsson.

Sofie Alvarsson är vice ordförande i Loftahammars intresseförening, dessutom ordförande i Insamlingsstiftelsen för barn och ungdomar i Loftahammars skola.

– Det är naturligt för mig att engagera mig. Jag har ingen speciell hobby, det är mitt samhällsengagemang som är mitt fritidsintresse helt enkelt.

Stöttar samhället

Den första Loftahammarsutställningen arrangerades av Loftahammars intresseförening 1982. Året därpå invigdes Bjursundsbron och utställningen blev tradition.

– Utställningen är fortfarande Loftahammars viktigaste varumärke. Den är viktig för föreningen också eftersom det är då vi har möjlighet att få in en del pengar. Inkomsterna går tillbaka till orten. Vi delar ut pengar till föreningar, vi renoverar och pyntar med blommor i samhället, berättar Sofie Alvarsson.

Ska lyfta nya frågor

Loftahammarsutställningen har tagit en stor del av tiden och engagemanget i föreningen. Nu har man delat in sig i olika arbetsgrupper som ska driva även andra frågor.

–Vi behöver bli bättre på att lyfta frågor politiskt också. Sånt som är viktigt för Loftahammars utveckling. Vi ska vara en paraplyorganisation och bland annat verka för att föreningarna här håller samman.

– Det är också viktigt att välkomna nya invånare till Loftahammar. Vi vet att det finns folk som vill bo här, men det saknas bostäder. Det är en av frågorna vi måste ta tag i, avslutar Sofie Alvarsson.

Lena Dahlberg

Ev citat:

”Det är en stor sammanhållning bland företagarna i Loftahammar, dessutom finns här väldigt många företagare”