• Heléne och Lars Nilsson öppnar upp sin nionde sommarsäsong på Idö. Foto: Lena Dahlberg
  • Den nya bastun med rum för avkoppling.
  • Idö välkomnar med gästhamn, café med handelsbod, konsthantverksbod och restaurang.
  • Idö-lådan med godsaker som heminlagd sill och varmrökt lax och najadlax från Kårö Rökeri, rökt sik från Sladö samt färskpotatis, såser och grönt.
  • En hamburgertallrik kan avnjutas med skärgården som fond.
  • Utsikt från restaurangen på Idö.

Idö - en avkopplande skärgårdsupplevelse

Restaurang, boende och friluftsliv

Det är mitten av juni och solen lyser från klarblå sommarhimmel. Flaggan i båtens akter smattrar i den ljumma fartvinden och det är nästan som att befinna sig i en reklamfilm om svensk sommar. För Lars och Heléne Nilsson är det ”ännu en dag på jobbet”. – Vi njuter av livet på Idö och kan faktiskt stanna upp i den hektiska vardagen och bara njuta. Som nu till exempel, säger Heléne och låter blicken svepa ut över det nästan vindstilla havet, gästhamnen med de vackra segelbåtarna och den fortfarande skira försommargrönskan som klär hela Idö i midsommarskrud.

Det är nu den nionde säsongen som Lars och Heléne Nilsson driver restaurangen på Idö. Hur kan det då komma sig att de valde att satsa på en verksamhet med två intensiva turistmånader, om vädrets makter är välvilliga vill säga. 2005 köpte nämligen paret Nilsson restaurangen, flytbryggorna och de fem gäststugorna på Idö.

– Vi var trötta på det vi gjorde och letade efter något annat, något vi var genuint intresserade av. Och havet har alltid lockat, säger Lars.

– Vi ville ha ett friare arbete och gärna jobba med turism på något sätt, tillägger Heléne. När Idö blev till salu bestämde vi oss – nu eller aldrig.

Nya i branschen

Nilssons köpte verksamheten tillsammans med Johanna och Einar Romestrand. Inget av paren hade erfarenhet av restaurangbranschen, men fick hjälp av Saltmagasinet den första säsongen när det gällde menyer och viner.

– Det blev en sommar med fint väder och det kom mycket folk. Vi hade inte riktigt räknat med det så vi gick nästan på knäna, säger Heléne.

– Idö hade haft ganska dåligt rykte innan, men nu spred det sig istället att ”Idö funkar”, ler Lars.

– Numera sköter vi allt själva, tack vare att vi haft bra folk omkring oss hela tiden.

Bor själva på ön

Från 2009 har Nilssons drivit Idö Skärgårdsliv själva. Det året köpte de även loss de andra husen och lotsutkiken. Mycket har renoverats och byggts till under årens lopp.

– Gäststugorna är numera en bostadsrättsförening där alla utom en är sålda. Caféet rymmer en handelsbod med prylar och kläder och vi har i år även en vedeldade bastu, berättar Heléne. En annan nyhet är att du kan beställa varor från Ica Maxi ut hit.

För två år sedan köpte de loss ett av husen, renoverade det och flyttade ut till Idö.

– Vi har bott här sedan december 2011 och trivs fantastiskt bra i den här miljön, säger Lars och Heléne Nilsson. Men det blir ju mer en livsstil än ett arbete.

 

Idö skärgårdsliv

Heléne Nilsson: spindeln i nätet, gör allt utom att laga mat

Lars Nilsson: båttransporter, aktivitetsguide och alltiallo

Restaurangen: mycket fisk och skaldjur, men även kött, 18 säsongsanställda

Aktiviteter: säl- och örnsafari, kajak och lotsguidning

Sommarnytt: fyra konsthantverkare har försäljning vid hamnen

 

Idö

Historik: från 1600-talet och fram till mitten av 1980-talet var Idö en lotsplats. Ön har fått sitt namn efter den fridlysta idegranen som kan bli tusen år gammal.

Storlek: 1 kvadratkilometer

Bofasta på ön: sju personer