• Ingemar och Lena Persson driver gården Lapserum utanför Gamleby sedan drygt 30 år tillbaka. De grisar som föds upp här blir ICA Selection Gårdsgris i butikens köttdisk.
  • Sinsuggor i väntan på brunst och nya kultingar. Se bara så skönt suggan till vänster tycker det är med en middagslur i halmen.
  • En yrvaken liten kulting endast någon dag gammal.

Icas gårdsgris kommer från Gamleby

I mataffärens köttdisk går det att hitta en hel del kött från lokala producenter. Fläskkött från Lapserum utanför Gamleby är en av fyra utvalda gårdar som levererar kött till Ica under benämningen ICA Selection Gårdsgris.

Den välskötta gården Lapserum ligger vackert belägen en bit utanför Gamleby, omgiven av skog och åkrar. Här bor Ingemar och Lena Persson sedan drygt 30 år tillbaka. De bedriver uppfödning av grisar och har cirka 260 suggor samt kultingar och slaktsvin i olika åldrar. Här finns också ett fåtal tackor med lamm – mest för trivselns och ”gräsklippningens” skull.

Letade grisgård

Paret träffades i Uppsala där de läste till agronomer. Eftersom båda är uppvuxna på gårdar med grisuppfödning, Ingemar utanför Kristianstad och Lena utanför Mjölby, kändes det naturligt att söka en egen gård efter utbildningen.

- Vi letade grisgårdar mellan Skåne och Östergötland. 1982 hittade vi den här gården som då hade 30 suggor. Vi har utvecklat verksamheten under årens lopp och har nu runt 260 suggor som ger 6000 till 7000 kultingar per år.

Grisarna mår bättre

Lena och Ingemar Persson berättar att det går att få både fler kullar och fler kultingar per sugga nu än när de började. Det beror på flera faktorer.

- Det mesta har utvecklats och blivit bättre: fodret, planeringen, tillsynen, omvårdnaden och djuren. Det är även mer ordning och reda nu, bättre stallar med bättre hygien och en större kunskap när det gäller grisuppfödning. Allt detta har gjort att djuren mår bättre och därför ger fler kultingar.

Porträtt på förpackningen

Efter att ha varit fem veckor hos suggan avvänjs kultingarna och när de är sex, sju månader åker de till slakteriet i Kalmar.

- De styckas även där och transporteras sedan till Ica i Västerås där köttet paketeras och saluförs som ICA Selection Gårdsgris. Vi är en av fyra gårdar i Sverige som går under den beteckningen, säger Ingemar Persson.

Förpackningarna märks med en bild på gårdens ägare, så den som spanar lite extra noga kan säkert hitta Ingemar och Lenas porträtt i köttdisken. Då vet du att det köttet kommer från Gamleby.

Lena Dahlberg

Lapserum

Ägare: Ingemar och Lena Persson

Areal: 30 ha åker, 25 ha skog, 12 ha arrende