• En del av gänget som finns på Anneborg i Getterum om dagarna. Rhonda Svensson, Christer Holmqvist, Jörgen Svensson, Johanna Wenegård, Louise Carlsson och Ann-Charlotte Svensson (sittande) tycker att de är en bra grupp med familjär stämning. Foto: Lena Dahlberg
  • Rhonda Svensson jobbar ibland i den lilla butiken Gammalt & Nytt, Lite av varje. Hunden Hilda hänger med överallt.
  • Christer Holmqvist hjälper till med hönsen. Äggen säljs bland annat i gårdsbutiken.

I Getterum finns omsorg om både människor och djur

Hos Jörgen och Ann-Charlotte Svensson på Åsengården är det rena rama Bullerbykänslan. Höns och tupp, kaniner, bräkande getter och får bakom gärdesgård, ungdjur, hästar, katter och så hunden Hilda. - Vi driver Tjust Grön Omsorg. Allt som finns här är till för de personer som vill delta i vår verksamhet.

Tjust Grön Omsorg är ett alternativ inom daglig verksamhet i Västerviks kommun. Här kan personer med funktionsnedsättning hitta sysselsättning och arbetsuppgifter som passar den som gillar djur och natur och alla förekommande sysslor på en gård.

Flera ben i verksamheten

Jörgen Svensson är uppvuxen på Åsengården. En gård som funnits i hans släkt i många generationer.

– Jag tog över mjölkproduktionen 2002 från mina föräldrar och fortsatte till 2006. Den sommaren slog blixten ner i ladugården och allt brann ner. Där och då försvann identiteten att vara mjölkbonde.

Familjen byggde istället upp en köttdjursproduktion. Men det är tufft att vara lantbrukare.

– Skogen och arbetet som deltidsbrandman är andra ben i verksamheten.

Ann-Charlotte Svensson är sjuksköterska och har jobbat som det i 20 år, senast inom äldreomsorgen.

– Efter branden kände jag att jag behövde stötta Jörgen och hjälpa till i lantbruket. Därför började jag fundera på vad vi skulle kunna göra mer med gården.

Tillstånd för Grön Omsorg

Några år tidigare, 2004, hade paret köpt till granngården. Marken behövdes till lantbruket men vad skulle de göra med husen?

– Vi hade en del idéer, läste bland annat om konceptet Grön Omsorg inom LRF. I samma veva hade Västerviks kommun tankar om att erbjuda Grön Omsorg inom den dagliga verksamheten. Vi bestämde oss för att satsa och hösten 2011 kunde vi börja ta emot de personer som var intresserade av att komma hit.

Liten gårdsbutik

Sex personer med funktionsnedsättning åker varje vecka till Tjust Grön Omsorg/Anneborg för att delta i gårdens arbete. Allt är upplagt efter var och ens förutsättningar.

– De som är här får vara med och sköta djuren, bygga gärdesgård, laga stängsel, klippa gräs och åka med i traktorn. Bland annat.

– Men vi bakar också och målar akvarell, väver och syr.

Nytt från i somras är den lilla butiken ”Gammalt & Nytt, Lite av varje”. Där säljs egentillverkade löpare, ägg och gurkor från gården, honung och äppelmust. Men även handplockade loppisprylar och en del nya saker.

– Det är ett bra sätt att träna matematik och ekonomi. Och att lära sig sälja och bemöta kunder.