• De sista detaljerna finslipas inför dagens premiär av Visfestivalen som innehåller namnkunniga artister. Foton: Joakim Appelqvist.

I dag inleds årets visfestival

Idag startar årets omgång av Visfestivalen där flera av landets största artister inom genren under tre dagar spelar. Nu finslipas de sista detaljerna inför premiärspelningen ikväll.
Scenen är byggd och nu monteras lampor, högtalare och mikrofoner. Ljudet testas och hörs på avstånd ner till Fiskaretorget. Ikväll kliver flera kända vissångare upp på den hisoriska scenen i slottsruinen, där Lars Winnerbäck tillbringade mycket tid som ung och där artister som Per Gessle och Cornelius Vresvijk framfört sina verk. I år är det Vresvijks sån Jack tur att föra visarvet vidare då hon under tillsammans med bland annat Lisa Miskovsky och Niklas Strömstedt spelar under lördagskävllen.
- Vi har samlat artister som vi vet lockar en bred publik i spridda åldrar och folk är beredda att resa långt för att komma hit och i år är inget undantag, säger Anna Hydbom Ulwaeus.
Visfestivalen i Västervik sägs vara en av världens äldsta festivaler då den utan avbrott spelat sedan 1966. Festivalen har sedan 1968 drivits av eldsjälen Hansi Schwarts som under 60 – talet spelade i bandet Hootenanny Singers tillsammans med bland annat Björn Ulvaeus.
Men förs hans flaggskepp vidare av de tre arrangörerna Anna Hydbom Ulvaeus, Morgan Johnson och Hansi Schwarts son Calle Åstrand.
- Det är fantastiskt roligt att få driva festivalen vidare. Man nästan känner att en del av de gamla artister sitter kvar i väggarna. Det skapar en sån känsla, säger Calle Åstrand.