• Mats Nilsson visar en perenn "Perukbuske" som får varma färger på hösten och kommer att bli helt röd. Foto: Liselotte S Johansson
  • På våren har Körsbärsbenveden blommor, och nu på hösten vackra frukter.
  • Nu är det dags att plantera vårlökar av olika slag.

Höstpyssel i trädgården

Beskärningar, plantering av perenner och tulpanlökar. Ja, nu är det dags, och det finns ingen bättre tid än på hösten för att ta hand om det man vill ska blomma i vår.

– Det är tacksamt att göra de riktiga beskärningarna nu, säger Mats Nilsson på Mariebergs Trädgård i Piperskärr.

Vad gäller beskärning av blommande buskar och träd, ska man tänka på att det ska leda till föryngring.

– Om du har en buske som är tre meter hög och du vill få ned den till två meter, ska du inte klippa av den på höjden hela tiden, då blir den inte föryngrad.

10-20 procent av busken ska bort men utan att skapa "buxbomsmodeller" av alla blombuskar.

– Klipp bort cirka tre av tio gamla grenar varje år, och välj bara de högsta. Då blir den aldrig för hög, och den behåller luftighet och blir bladklädd ordentligt.

Det är också läge för att klippa frukt-, körsbär- och plommonträd.

– Nu går träden in i mer vila och det är mer lämpligt att klippa dem nu än på tidig vår. Rent allmänt ska man inte vara rädd för att beskära rejält i både träd och buskar för att hålla dem fina.

Perenner och lökar

Just nu vill gärna perenner så som ros-, frukt-, bär- och blomplantor ned i jorden för att få en tidig och bra start i vår.

– För växtens skull är det jättebra tid att plantera nu. Rotsystemet behöver ingen försörjning nu på hösten som på våren, därför är det bra. Nu hinner den etablera sig utan att stressas igång. Det är bara förfrysning man ska vara försiktig med, precis som vanligt.

Olika lökar med vårblommor är precis på väg in från Holland nu berättar Mats Nilsson.

– De kan planteras ända fram till och med november. Det har blivit lite renässans i att plantera lökar, och människor uppskattar flera sorter och att man med variation kan få en rabatt att blomma länge.

Han menar också att för att få en extra fin tulpanrabatt ska du se efter fin kvalité och gärna komplettera med nya lökar varje år.

– En del frågar om lökarna är perenna, men de försämras alltid efter ett år i blomning. Andra året blir ofta tulpanerna bara halvstora och en del försvinner helt. Mitt råd för en fin rabatt är att rensa bland lökarna och byt ut dem varje år för att alltid få ståtliga tulpaner på våren, säger Mats Nilsson.